Konkurs KOŁO 2014

Tematem XVI konkursu, jest projekt koncepcyjny toalety publicznej przy Bulwarze Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego w Gdyni.

Konkursowa toaleta zlokalizowana była przy jednym z głównych szlaków spacerowych Miasta, który sąsiaduje z morskim brzegiem. Stąd, można podziwiać „Kępę Redłowską” lub idąc w przeciwnym kierunku odległy widok na Marinę oraz zabudowania Szkoły Morskiej przy Skwerze Kościuszki. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się las, plac rekreacyjny, jest wytyczona ścieżka rowerowa oraz parking.

Organizatorzy oczekiwali od projektantów uwzględnienia nadmorskiego charakteru miejsca oraz stworzenie obiektu, którego forma będzie harmonijnie komponować się z otoczeniem. Toaleta oprócz części dla pań i panów ma być przystosowana również dla osób niepełnosprawnych oraz rodzin z małymi dziećmi wymagającymi czynności pielęgnacyjnych. Jury brało pod uwagę walory architektoniczne, umiejętność wpisania w kontekst otoczenia, funkcjonalność i nowatorstwo projektu oraz rozwiązania proekologiczne, energooszczędne.

Partnerem Konkursu KOŁO 2014 było Miasto Gdynia.

Prace konkursowe oceniło jury w składzie:

  • Ewa Kuryłowicz – Wydział Architektury PW, APA Kuryłowicz & Associates;
  • Michał Guć – Wiceprezydent Miasta Gdyni;
  • Janusz Kaniewski – Kaniewski Design;
  • Zbigniew Reszka – ARCH – DECO;
  • Przemysław Powalacz – Prezes Zarządu Sanitec Koło.

 

Nagrodzone prace

Grand Prix „Łazienka KOŁO 2014” – 20 000 zł Praca nr 2, godło 3330 Autorzy: Grzegorz Ostrowski, Karol Sabalczyk - Zabrze

Nagrodę przyznano za:

  • bardzo dobre wkomponowanie obiektu w istniejące otoczenie, prostą modernistyczną bryłę, tak charakterystyczną dla Gdyni,
  • pomysł z wypełnieniem profilami drewnianymi siedziska w głównej elewacji od strony morza bardzo rzeźbiarski i funkcjonalny, szczególnie trafny na tle ściany lasu, prawidłowo i funkcjonalnie zaprojektowane toalety,
  • wprowadzenie dużej ilości naturalnego światła do wnętrza od strony lasu jest zabiegiem bardzo przemyślanym i ekonomicznym.

Praca, która uzyskała Grand Prix w opinii jurorów spełnia kryteria konkursowe i po wykonaniu kolejnych faz projektowych będzie nadawała się do realizacji.

Obiekt, który powstanie w tym miejscu niewątpliwie wzbogaci i uatrakcyjni swoją formą Bulwar Nadmorski w Gdyni.

Wyróżnienie I stopnia – 8000 zł Praca nr 14, godło 7734 Autorzy: Radost Gawryłkiewicz, Karolina Kryger - Gdańsk

Istotą koncepcji projektu jest ekologiczny charakter obiektu. Znajduje on swój wymiar funkcjonalny w idei wykorzystania wody deszczowej do obsługi toalet i pisuarów, a także w zastosowaniu ekologicznej armatury (miski WC przystosowane do spłukiwania 4/2 litra).

W strefie estetyki, ekologiczność obiektu kreowana jest przez instalację zielonej ściany, stanowiący dominujący element frontowej elewacji. Ściana ta stanowić może także filtr zatrzymujący zanieczyszczenia z sączącej się przez nią wody. Dominujący motyw zieleni oraz stonowana kolorystyka żelbetowej ramy konstrukcyjnej decydują o dobrym wkomponowaniu obiektu w krajobraz Kępy Redłowskiej.

Wnętrze toalety eleganckie, stonowane, zaprojektowane z dbałością o niezbędną przestrzeń oraz funkcje (np. obszerne powierzchnie odkładane przy umywalkach). Ze względu na ograniczony rozmiar otworów okiennych do rozważenia pozostaje „rozjaśnienie” kolorystyki wnętrz.

Niebanalna piktografia sanitariów dowodzi, że w tak na pozór trywialnej symbolice wciąż można pokusić się o odrobinę kreatywności.

Wyróżnienie II stopnia – 4000 zł Praca nr 8, godło 4279 Autorzy: Bartosz Jaskulski, Agata Kalisz - Wieluń

Wyróżnienie drugiego stopnia przyznano za walory architektoniczne propozycji i autorską próbę wpisania w kontekst otoczenia. Prosty pawilon toalety z obiecanym zbiornikiem wody deszczowej na dachu połączony jest z wielokrzywiznowym zadaszeniem podpartym drewnianymi (brzozowymi) słupami z parawanowym uzupełnieniem.

Uzyskany podcień zaproponowano dla celów ulokowania tam stojaków rowerowych, można by uzupełnić go o siedziska rekreacyjno – wypoczynkowe, co przedstawiona koncepcja umożliwia. Geometria zadaszenia przechodzącego w ściany, wytwarza potrzebę intymności przy wchodzeniu do części sanitarno – toaletowych.

Zaproponowane wnętrza są rozwiązane zbyt schematycznie.

Wyróżnienie równorzędne III stopnia – 2000 zł Praca nr 15, godło 7784 Autorzy: Marcin Gierbienis, Jarosław Gawliczek - Kraków

Praca wyróżniająca się lekkością formy. Wyraźnie widoczna idea przenikania wewnętrznej, podstawowej funkcji uzupełniającej częścią ogrodową oraz delikatna ażurowość elewacji doskonale wpisuje obiekt w pobliską Kępę Redłowską. Transparentne, orientalne wnętrze zapewniające niezbędną intymność, niezwykle urokliwie oddając nadmorski charakter Gdyni.

Dodatkowa funkcja ogrodowa wydaje się jednak zbędna przy tak bliskim sąsiedztwie morza, które definitywnie dominuje nad otoczeniem.

Wyróżnienie równorzędne III stopnia – 2000 zł Praca nr 16, godło 8093 Autor: Maciej Cieplucha - Łódź

Wyróżnienie trzeciego stopnia przyznano za umiejętne połączenie plażowego charakteru proponowanej architektury z rekreacyjną atmosferą nadwodnej promenady ukazanej w szerszym kontekście miasta.

Dwa lekkie pawilony proponowane w konstrukcji drewnianej umieszczone są na podeście połączonym z poziomem chodnika za pomocą pochylni. Całość przekryta jest daszkiem membranowym opartym na konstrukcji stalowej lakierowanej. Powierzchnia przekrytego podestu poza funkcjami komunikacyjnymi może pełnić również funkcję wypoczynkową (ławki) i służyć parkowaniu rowerów. Koncepcja jest nieco niespójna w rozwiązaniach detali/przekrojów, niektóre konieczne elementy (poręcze przy stromych pochylniach) zostały pominięte, przez co sprawia wrażenie niedopowiedzianej.

Wyróżnienie równorzędne III stopnia – 2000 zł Praca nr 19 , godło 8640 Autor: Dominik Banaszak - Poznań

Wyróżniona praca ujmuje delikatnym i eleganckim podejściem do intymnego tematu toalety. Czysta, techniczna bryła kojarzy się bardziej z nowoczesnym urządzeniem niż z budynkiem służącym zaspokajaniu przyziemnych potrzeb – staje się więc, jak smartfon czy tablet elementem wielkomiejskiego stylu życia. Bryła jest widoczna z daleka, dobrze komunikuje swą funkcję. Jednocześnie przemyślana forma trapezu wysmukla sylwetkę nie dominując krajobrazu.

Niestety, wysublimowana estetyka rzutuje na funkcję – rzut budynku pokazuje zarówno zbyt ciasną kabinę dla niepełnosprawnych, jak i sporo niewykorzystanej zbędnej przestrzeni.

Ten trudny kompromis nie pozwolił projektowi uzyskać wyższej oceny, adekwatnej do niewątpliwych walorów estetycznych.

Wyróżnienie Internautów – 2000 zł Praca godło 2334 Autor: Mateusz Poksiński - Toruń

wróć do listy