TOALETA KOŁO POZNAŃ

<< Powrót

Opis

Projektowany obiekt znajduję się na działce w północnej części Starego Koryta Warty. Jego bryła jest wynikiem umiejscowienia potrzebnych funkcji, wygospodarowanych w formie dodatkowych elementów wynikających z analizy otoczenia oraz dopasowania w obecną przestrzeń.

Obiekt jest przeznaczony do użytkowania przez mieszkańców Poznania, uczniów pobliskiej szkoły, sportowców korzystających z boiska oraz turystów. Projekt zawiera nie tylko potrzebne funkcje jak toaleta, punkt elektronicznej informacji i wypożyczalnia sprzętu. Trybuny oraz platformy umożliwiają oglądanie meczy, uprawianie sportów i odpoczynek. Skarpa przeznaczona jest do wspinaczki, a w okresie zimowym do zjeżdżania na sankach.

Został zaprojektowany punkt widokowy, z którego można oglądać panoramę Warty.

Do budynku prowadzi ażurowe przejście zbudowane z nieregularnych elementów drewnianych, które tworzą siedziska, miejsca na przypięcie rowerów, a przede wszystkim ciekawą przestrzeń. Całość jest połączona z otoczeniem ścieżkami oraz oświetlona dodatkowymi punktami świetlnymi z zewnątrz.

Szkielet konstrukcyjny jest wykonany ze stalowych profili, które zostały wykończone drewnianymi panelami. Przeszklona jedynie jest główna część projektu -toalety, wypożyczalnia, informacja z poczekalnią i łączący ich korytarz. Takie działanie daje nam wyrazistość i czystelność poszczególnych elementów, maksymalne doświetlenie, a przede wszystkim bryła współgra z otoczeniem. Budynek nie jest na stałe związany z gruntem. Cała jego konstrukcja wsparta jest na stopach fundamentowych. Dodatkowe elementy w przyszłości można zdemontować i zmieniać ich kształt.

Szklane elewacje wykonane są z luster weneckich co umożliwia widoczność tylko z wnętrza budynku. Wszędzie zastosowano energooszczędne oświetlenie LED. Całość została funkcjonalne rozwiązana tak, aby każda z części obiektu mogła działać samodzielnie. Budynek swą formą wprowadza ład i zwiększy walory estetyczne zdegradowanej przestrzeni. Zarówno jego wnętrze jak i zewnętrze posiada funkcję użytkową. Jego nowoczesna forma przyciąga nie tylko mieszkańców, ale również przybywających do Poznania turystów.