ŁAZIENKA PUBLICZNA INSPIROWANA HISTORIĄ WARTY

<< Powrót

Opis

Głównym założeniem projektu, jest stworzenie obiektu który dobrze wpasuje się w teren starego koryta rzeki Warty oraz będzie stanowił uzupełnienie funkcjonalne boiska sportowego. Łazienka ma pełnić nie tylko swoją podstawową funkcję, ale ma być również ciekawym wypełnieniem danego terenu, który charakteryzuje się wysoką wartością lokalizacyjną. Forma budynku jest nawiązaniem do znajdującego się nieopodal koryta rzeki Warty. Kontenery z których została wykonana łazienka są nawiązaniem do ich wykorzystania w transporcie wodnym. Drewniane zaoblone zadaszenie symbolizuje natomiast kształt łodzi. Obiekt posiada dodatkowo miejsca wypoczynku w postaci ławek, huśtawek oraz został dostosowany do uprawiania street workout’u. Układ funkcjonalny zawiera łazienkę męską oraz damską z dostosowaniem do użytku osób niepełnosprawnych, pomieszczenie dla pracownika, magazyn na sprzęt sportowy oraz pomieszczenie techniczne. Dodatkowo zaplanowano szatnię damską i męską z prysznicami i toaletami obsługującą boisko. Zaprojektowano korzystne dojście komunikacyjne od ulicy Ewerysta Estkowskiego oraz zadaszone miejsce na rowery. Ekran umieszczony na jednej ze ścian budynku pełni funkcję informacji turystycznej oraz posiada aplikację przewodnika po mieście Poznań. Budynek został wykonany z kontenerów ocieplonych od środka. Ściany kontenerów zostały obłożone betonowymi panelami. Zadaszenie zostało wykonane w konstrukcji stalowej oraz obłożone drewnem w kolorze dąb koniak. Cały obiekt znajduje się na podstawie z stalowej kratownicy aby nie musiał być na stale posadowiony w gruncie. Do oświetlenia obiektu zastosowano niskoenergetyczne oprawy LED. Dodatkowo zaprojektowano Wnętrze zaprojektowano z użyciem ekologicznych produktów firmy KOLO. Dodatkowo planowane jest doświetlenie boiska oraz strefy workout. Pod skarpą zaprojektowano natomiast betonowe bloczki stanowiące trybuny do boiska.