Toaleta miejska Poznań

<< Powrót

Opis

IDEA PROJEKTOWA

Układ nawiązuje do charakterystycznego brzegu, koryta rzecznego. Na linii dawnego biegu rzeki Warty. Wykorzystanie różnicy między poziomem terenu ulicy i parkingów. Wytworzenie połączenia pieszo rowerowego do ulicy Estkowskiego. Oddzielenie sztucznym nasypem boiska piłkarskiego od części komunikacyjnej. Wykorzystanie wału jako miejsca do oglądania meczów rozgrywanych na boisku, a także jako forma rekreacji. Budynki toalety złożone są z trzech brył, mieszczących odrębne funkcje. Kształtem nawiązujące do nadrzecznego krajobrazu. Dodatkowo wydzielono część ze stacjonarnym stołem do spotkań w grupie, prowadzenia zajęć warsztatów, a także parking rowerowy.

 

OPIS TECHNICZNY

Projekt miejskiej ogólnodostępnej toalety publicznej z funkcją rekreacyjną. Zastosowano nowoczesne rozwiązania technologiczne. Przewidziano zastosowanie instalacji wodnej, kanalizacyjnej, wentylacji mechanicznej, elektrycznej oświetleniowej i niskoprądowej (komputer, wi-fi). Technologia wykonania obiektu w lekkiej konstrukcji stalowej, posadowienie zgodnie z warunkami konkursu. Posadzka betonowa wykończona płytkami ceramicznymi. Ściany zewnętrze i stropodach izolowane wełną mineralną, ściany wewnętrze i sufit z płyt gipsowo-kartonowych wodoodpornych, w niektórych miejscach przewidziano wykończenie ścian drewnem, nawiązując do elewacji zewnętrznych również wykończonych drewnem. Stropodach niewentylowany płaski kryty powłoką bitumiczną i wykończony obróbkami blacharskimi w kolorze szarym z blachy cynkowo-tytanowej. Projektowany pawilon stanowi główny element rozwiązania przestrzennego formy amfiteatru układ ukształtowania stopni amfiteatru przewiduje się z elementów kostki betonowej w kolorystyce dostosowanej  do elewacji.