Koło koryta Warty w Poznaniu

<< Powrót

Opis

Lokalizacja:

Teren starego koryta rzeki Warty, czyli tzw. “Zakole Chwaliszewskie”, położony jest w centralnej części Poznania, na wschód od Starego Miasta.

 

Założenia projektu:

Budynek z funkcją toalety o charakterze ogólnodostępnym. Projekt zawiera rozwiązania pozwalające na korzystanie z niej osobom niepełnosprawnym lub z ograniczoną sprawnością ruchową, a także osobom z niemowlętami wymagającymi czynności pielęgnacyjnych. Istotą projektu jest połączenie ze sobą funkcji sanitarnej z pomieszczeniem technicznym i miejscem poboru opłat, a także funkcji takich jak: wypożyczalnia sprzętu sportowego z szatnią, informator Urzędu Miasta, zadaszenie, miejsce do siedzenia, stojak na rowery, nadajnik Wi-Fi.

 

Idea projektu:

Ideą projektu jest podział na trzy główne strefy budynku: sanitarną, informacyjną i sportową, oraz połączenie ich strefą odpoczynku. Koryto rzeki, a także otaczająca go zieleń kojarzy się z obłymi kształtami z stąd pomysł na zamknięcie głównych stref w obłych przestrzeniach, jednak analizując zabudowę Poznania można zauważyć, że większość budynków jest na planie prostokąta, z stąd strefa odpoczynku zamyka cały budynek w prostą bryłę, jednocześnie oplatając i łącząc pozostałe strefy. Elewacja budynku to inspiracja drzewami poza estetycznym wyglądem, pozwala na uzyskanie bardziej intymnych przestrzeni chroni przed wglądem do budynku, a także umożliwia zacienienie od nadmiaru słońca. Strefa odpoczynku to strefa z drewnianymi ławkami które zarazem mogą służyć jako stojak na rowery. W punkcie informacyjnym Urzędu Miasta znajdują się urządzenia vedingowe.

 

Rozwiązania energooszczędne:

Oparcie projektu na pasywnych rozwiązaniach energooszczędnych poprzez zastosowanie wentylacji grawitacyjnej z odzyskiem ciepła, a także odzysk wody deszczowej z dachu budynku. Wymiennik ciepła z sieci grzewczej i ogrzewanie podłogowe w systemie zamkniętym. Możliwość zainstalowania paneli fotowoltaicznych na dachu budynku. Oświetlenie energooszczędne LED. Konstrukcja budynku z betonu komórkowego jednowarstwowe. Strop gęstożebrowym izolowany styropianem od góry. Elewacja wykończone drewnem, ściany z płyt betonowych, a podłoga wykończona posadzką epoksydową. Doświetlenie budynku zaprojektowane jest przy pomocy świetlików.

 

Elementy wyposażenia:

umywalka Koło Nova Pro Bez Barier 65cm

miska ustępowa Koło Nova Pro Bez Barier 70cm

Poręcz ścienna, łukowa Lehnen Concept 60cm, uchylna

Stelaż koło technic GT do WC

Przycisk spłukujący elegane do stelaża koło technic GT chrom

Pisuar Cero Nova Pro