prawie KOŁO PROJEKT KONCEPCYJNY BUDYNKU Z FUNKCJĄ TOALETY PUBLICZNEJ W POZNANIU

<< Powrót

Opis

Projekt budynku z funkcją  toalety został zlokalizowany w północnej części Starego Koryta Warty obok boiska sportowego przy ul. Estkowskiego. Budynek ma charakter ogólnodostępny. Pozwalający na korzystanie z niej osobom niepełnosprawnym lub z ograniczoną sprawnośćią ruchową, a także osobom z niemowlętamiwymagającymi czynności pielęgnacyjnych.

Posiada on formę półokręgu podzielonego na trzy części:
Po dwóch stronach na przeciw siebie zostały ulokowane toalety podzielone na damską i męską , obie dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. W obu toaletach znalazło sie również
miejsce na przewijaki dla niemowląt oraz na siedzisko dla matki karmiącej w części damskiej.
Pomiędzy nimi znajdują się punkt do poboru opłat za korzystanie z toalety połączone z pomieszczeniem technicznym oraz strefa stworzona z myślą o korzystających z pobliskiego boiska wyposażoną w umywalki oraz zamykane szafki. 

Dzięki takiemu podziałowi budynku zostały wyznaczone promieniście rozchodzące się korytarze pozwalające na dostęp do toalet z dwóch kierunków. Od strony boiska tworzy się również wewnętrzna, zadaszona przestrzeń, w której znajdują się siedziska, stojaki na rowery, automat na napoje i przekąski, 
oraz informator Urzędu Miasta. Zewnętrzna elewacja wykonana z płyt poliwęglanowych jak i kształt obiektu nawiazuje bezpośrednio do pawilonu Nowej Gazowni, mieszczącej się w południowej części obszaru starego koryta Warty.  Aby przełamać surowy wygląd bryly  wprowadzono dodatkową zieleń,
wokół zewnętrznej elewacji. Obiekt posiada konstrukcję żelbetową, odporną na warunki pogodwe 
oraz na akty wandalizmu.    
Toalety wyposażone zostały w produkty firmy KOŁO:
-umywalka, miska ustępowa i pisuar z kolekcji NOVA PRO
- poręcz ścienna LEHNEN CONCEPT PRO