MOST

<< Powrót

Opis

Głównym założeniem było stworzenie projektu, który częściowo zapoczątkuje zmiany na obszarze starego Koryta Warty. Dzięki swojej formie będzie miał szansę wpisać się w przyszłości w rozwijający się teren.  Istotna jest tutaj lokalizacja obiektu, który leży na osi widokowej pomiędzy katedrą na Ostrowie Tumskim, a Ratuszem Miejskim. Oś ta została uwzględniona w projekcie w postaci przecięcia w formie, które „kadruje” widok na katedrę oraz wieżę ratuszową.

Dodanie kładki pieszo-rowerowej nad toaletą publiczną umożliwia spacer pomiędzy Ostrowem Tumskim a Starym Rynkiem przez Stare Koryto Warty. Propozycja tego spaceru ma na celu zwrócenie uwagi na ten obszar i uaktywnienie go.

Od strony boiska znajdują się tarasy, które mogą być miejscem do wypoczynku oraz pełnić rolę trybun w trakcie wydarzeń sportowych na boisku. W odpowiedzi na potrzeby użytkowników w całym założeniu jest przewidziane miejsce na wypożyczalnie sprzętu sportowego. 

Na elewacji użyte zostały panele z kortenu, które w miejscu przeszkleń posiadają perforacje, dzięki czemu zostaje zachowana ciągłość materiałowa. Przecięcie w formie wynikające z osi widokowej łączącej Ostrów Tumski ze Starym Rynkiem zostało dodatkowo podkreślone poprzez użycie drewna zarówna na ścianach jak i fragmencie kładki. Drewno pokrywa również tarasowe zejście w kierunku boiska. 

We wnętrzu wykorzystano zarówno korten jak i beton.  Dzięki perforacjom znajdującym się na elewacji do wnętrza dostaje się światło dzienne, co w znacznym stopniu ogranicza zużycie energii. Zarówno toaleta męska, jak i damska są dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. 


We wnętrzu została użyta umywalka oraz miska ustępowa z serii NOVA PRO i poręcz ścienna LEHNEN CONCEPT.