płynąc z nurtem

<< Powrót

Opis

Toaleta umiejscowiona w starym korycie Warty to budynek inspirowany natura. Głównym elementem wyjściowym do założeń projektowych była naturalna roślinność, która występuje na brzegach rzek i naturalnie ukształtowane wyspy, wytyczone przez meandrująca wodę.

W łazienkach, woda jest punktem kluczowym. Zaproponowana bryła budynku ma pozwolić stworzyć wrażenie płynięcia z nurtem rzeki, która swoja silą rozwidla się na dwie strony, pozostawiając w punkcie centralnym zielona wyspę z drzewem. Zieleń opadająca z dachu to namiastka przewisajacych nad rzekami gałęzi drzew oraz falującej po dnie nurtu zielonej roślinności - glonów. 

W budynku zieleń przenika otoczenie, ale jednocześnie je uzupełnia. Szklana podłoga w całym budynku oraz szklany sufit w kabinach toalet, maja pozwolić zarówno utrzymać szkieletowy charakter budynku i brak stałego posadowienia na gruncie, jak i wprowadzić do wnętrza duzo światła, przybliżyć do natury, a zarazem tworzyć wielorakie odbicia, jakie odbijają się w wodzie -niebo, roślinność i inne. 

Stąd też,poza szklaną podłogą, wszystkie szyby są przezroczyste tylko jednostronnie. Od wewnątrz pełnią funkcje okien, od zewnątrz luster. Tym samym drzewo w centralnym punkcie, patrząc na nie z łazienek, ma swoje wielorakie odbicia, ale nie ma możliwości zobaczenia łazienek po przeciwnej stronie budynku. Korzystając z toalety jest podobnie. Od wewnątrz widać pełny nieboskłon, a z góry budynku, odbijające się od luster niebo, a nie korzystających z toalety. 

Przy wejściu do budynku znajduje się również kaskada wodna, która pozwala być poidłem dla zwierzaków, a tym samym nawiązywać do kaskadowych, spływających z wyższych rejonów ziemskich wód, z których to właśnie powstają rzeki

Budynek jest zbudowany ze stalowego szkieletu, w którym zewnętrzne ściany od pomieszczenia poboru opłat znajdującego się w centralnym miejscu budynku, a także ściana działowa pomiędzy męską a damską toaletą na wysokości łazienek dla osób niepełnosprawnych są ścianami nośnymi utrzymującymi cala konstrukcje budynku.

Podłoga w budynku jest wykonana z wielkoformatowych płyt szklanych układanych na stalowych legarach, dzięki czemu cala powierzchnia nie jest stale połączona z gruntem. Ściany działowe w toaletach wykonane są z płyt gipsowo kartonowych pokrytych tynkiem przypominającym beton, a zewnętrzne ściany wyprofilowane betonem architektonicznym. We wnętrzu wprowadzono światło ledowe, w formie linii podkreślających elementy, oraz oświetlenie led ukryte w sąsiedztwie szyb.