Gabion Toilets +

<< Powrót

Opis

Idea zakłada nadanie nowej jakości życia przy Starym Korycie Warty. Zaproponowano połączenie dotychczas niewykorzystanych terenów nabrzeżnych przy pomocy kładki poprowadzonej nad ulicą Ewarysta Estkowskiego oraz nad mostem Bolesława Chrobrego likwidując tym samym niebezpieczne przejście dla pieszych, tworząc nową przestrzeń publiczną. Koncepcja ma na celu ożywienie Starego Koryta Warty poprzez stworzenie nowych funkcji gastronomicznych i rekreacyjnych (przystań wodna, zielone tereny nadbrzeżne, wodny plac zabaw). Cały teren pokryty będzie powierzchnią trawiastą, jako miejsce do kreatywnego wypoczynku. Wizja miejsca tętniącego życiem, pełnego mieszkańców, nastawionego na integrację.

Lokalizacja boiska sportowego nie została zmieniona. Zaprojektowano strefę wyciszenia, uzyskaną poprzez wyniesienie terenu, po którym wznosi się kładka. Strefa wyciszenia wzbogacona o nowe pasmo zieleni, które odgradza część rekreacyjną od ruchliwej ulicy. Boisko zyskało również trybuny, które wytworzono w podwyższeniu terenu. Pod kładką zostały zlokalizowane projektowane toalety oraz Pawilon Sportowy (wypożyczalnia sprzętu sportowego, miejsca do siedzenia, automaty z piciem i jedzeniem, nadajnik Wi-Fi, Informator Urzędu Miasta).

Koncepcja projektowanej toalety publicznej oparta jest na materiałach pochodzenia naturalnego. Wykończenie ma surowy charakter jednak drewno, bluszcz, ściany pokryte szklanymi panelami, nadają wnętrzu elegancji. Zaprojektowano fundament płytowy, który w niewielkim stopni ingeruje w warstwy podłoża. Instalacje wodno-kanalizacyjne oraz elektryczne umieszczone są w prefabrykowanych ścianach podłączone do sieci miejskiej. Cały obiekt posiada ogrzewanie podłogowe. Ściany zewnętrzne wykonane z Gabionu wypełnionego kamieniem zapewniają łatwe utrzymanie czystości – przelewanie wodą ze spływem do kratek. Projekt oparty jest na rzucie prostokąta. Toalety przystosowane dla niepełnosprawnych – męska i damska- oraz pomieszczenie poboru opłat wraz z pomieszczeniem technicznym. Toaleta damska wyposażona w jedno oczko, w przedsionku umywalka, obok której zlokalizowano przewijak dla niemowląt. W toalecie męskiej jedno oczko oraz pisuar, w przedsionku zlokalizowano umywalkę oraz przewijak. Wszystkie pomieszczenia oświetla sufit napinany. Przed wejściem została zaprojektowana ściana, której otwory wejściowe są jednocześnie piktogramami naprowadzającymi do toalet.