KOŁO WARTY

<< Powrót

Opis

IDEA
Głównym założeniem było stworzenie obiektu uatrakcyjniającego przestrzeń boiska i zachęcającą do korzystania z niej. Za inspiracje do stworzenia formy posłużyły dachy budynków znajdujących się w obszarze starego miasta. Jako model wyjściowy wykorzystano moduł budynku na planie prostokąta o dachu dwuspadowym. Modyfikacje bryły i zabawa geometrią dachów doprowadziły do powstania ostatecznej formy. Obecność boiska sportowego spowodowała, że zdecydowano się zaprojektować trybuny, które jednocześnie są punktem widokowym umożliwiającym obserwację katedry.

 

ROZWIĄZANIA MATERIAŁOWE
Ważnym aspektem było wpisanie się  w kontekst otoczenia dlatego w projekcie użyto materiałów nawiązujących do rewitalizacji przeprowadzonych na terenie parku starego koryta Warty oraz wzięto pod uwagę kolorystykę dachów budynków starego miasta. Ostatecznie zastosowano stal corten do pokrycia dachu oraz części trybun a także beton z którego wykonano główny budynek toalet, siedziska trybun pokryto drewnem ze względu na zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom.
 

WYPOSAŻENIE
Zarówno do wyposażenia toalety damskiej jak i męskiej użyto następujących elementów:

Umywalki: OVUM by Antonio Citterio

Miski ustępowe: EGO by Antonio Citterio

Pisuar: NOVA PRO PICO

Stelaż:  KOŁO TECHNIC GT 

Poręcz ścienna: poręcz prosta LEHNEN CONCEPT PRO