Oto nasza, wspólna przestrzeń

<< Powrót

Opis

Proponowany układ całego obiektu został opracowany z myślą o pełnym zagospodarowaniu powierzchni dookoła  oraz stworzeniu przyjaznych stref rekreacyjnych. Rozplanowanie obiektu na planie litery Y umożliwiło powstanie 3 stref dookoła budynku o charakterze rekreacyjnym. Budynek został podzielony na dwie sekcje połączone ze sobą dachem. Obiekty nie są trwale związane z podłożem. Strefa A jest częścią pozwalającą ją zagospodarować w dowolny sposób – mogą odbywać się tu zajęcia z jogi na świeżym powietrzu, warsztaty artystyczne, jak również dzieci mogą budować zamki. Strefa B jest miejscem spotkań z możliwością grillowania. Obszar jest częściowo odseparowany od boiska, pozwalając na swobodne rozmowy i użytkowanie grilla bez rozpraszania osób grających. Pod zadaszeniem łączącym obie strefy, zlokalizowano stojak na rowery. Odgrodzone roślinnością od pobliskiego parkingu zapewni komfortowe miejsce dla osób poszukujących spokoju. Strefa wejściowa do segmentu 1 posiada długie zadaszenie pod którym zlokalizowany jest infopunkt. Z drugiej strony krzywizna dachu została odpowiednio wyprofilowana oraz po stopniowana celem stworzenia miejsc siedzących przeznaczonych jako trybuny. Portiernia ulokowana jest przy wejściu pozwalając na wygodne pobieranie opłat i kontrolowanie czystości toalet. Przewiduje ono stanowisko portiera/portierki oraz miejsce na składowanie środków czystości, jako pomieszczenie techniczne. Wewnątrz przy wejściu znajdują się automaty z przekąskami i napojami. Obie toalety zostały przystosowane do użytkowania przez osoby niepełnosprawne oraz wyposażone w przewijaki dla niemowląt. Ich wykończenie oraz zastosowane materiały charakteryzują się łatwym utrzymaniem czystości oraz niską podatnością na wandalizm. Podłoga i ściany zostały pokryte kremowymi płytkami z teksturą geometryczną oraz imitującymi drewno. W niektórych miejscach zastosowano również surową fakturę betony. Z zewnątrz obiekty zostały pokryte płytami betonowymi w odcieniu beżu, z wstawkami z drewna, głównie w strefie wejściowej. Drewno zostało zastosowane również na posadzce oraz suficie zadaszenia między segmentami. Projekt został stworzony z myślą o wysokiej użyteczności oraz aktywizacji mieszkańców i osób przyjezdnych. Różne przestrzenie zapewnią stworzenie miejsca spotkań o ciekawej i przyjemnej charakterystyce, sprzyjając propagowaniu zdrowego stylu życia, wydarzeń społeczno-kulturowych dla dzieci, dorosłych i osób starszych.