Trybuna

<< Powrót

Opis

TRYBUNA - PRZESTRZEŃ SPOŁECZNA
   Projekt polega na budowie trybuny dla boiska, w której mieściłyby sie wymagane funkcje pomocnicze. Boisko jest atutem tego miejsca, czynnikiem przyciągającym tam ludzi i dlatego powinno byc zachowane, a nowo powstajacy budynek powinnien wspierać i usprawniac jego działanie. Stopnie, zamiast tradycyjnych - prostych - zostaną przełamane i wzbogacone o zieleń, skutkiem czego powstaną badziej kameralne i dośrodkowe przestrzenie. Dzięki temu obiekt ma szanse przyciągać nie tylko kibiców, ale stac się miejscem spotkań i rekreacji. Takiemu rozwiązaniu sprzyja też usytuowanie obiektu - w dzień słońce pada na niego z tyłu umożliwiając dogodne oglądanie rozgrywek, a po południu jest ogrzewany przez padające na niego wieczorne promienie słońca.
ANTYTEZA TOALETY PUBLICZNEJ
   Przestrzeń pod trybuną nie jest martwa - znajdują się tam funkcje pomocnicze dla obiektu. Łazienka - trzy kostki z mlecznego szkła, zrywające ze stereotypowym spojrzeniem na tolatetę publiczną. Jest w nich jasno i przestronnie - dzięki dostosowaniu wszystkich toalet do potrzeb osób niepełnosprawnych pojawia się w nich dużo przestrzeni, dającej wrażenie elegancji, wręcz luksusu. Sprzęty także wpisują sie w ten sposób myślenia - swobodny układ wolnostojących urządzeń jest nowoczesny i koresponduje z oryginalnością wnętrz.
KONSTRUKCJA - SPÓJNIK KOMPOZYCJI
  Całość spaja konstrukcja - siatka swobodnie rozstawionych cienkich stalowych słupów, przywodzaca na myśl instalacje artystyczną, wewnątrz której wertykalna kompozycja podpór i horyzontalne pasma trybun tworzyłyby subtelną grę światła i cienia. Toalety, a także inne funcje towarzyszące - zadaszona szatnia oraz miejsca, gdzie można przypiąc rowery, zostają umeszczone wewnątrz tej struktury. Nie powoduje to ich nadmiernego zacienienia przez ażurowość i filigranowość konstrukcji, zarówno słupów jak i stopni trybun, odsuwając je jednocześnie bezpośrednio ze wzroku przechodniów, zapewniając użytkownikom prywatność, a także gwarantując spójność formalną kompozycji. W nocy natomiast, otwory rozśietlałyby budynek z zewnątrz, zmieniając szklane toalety w lampiony.