CUBE

<< Powrót

Opis

Projekt toalety publicznej znajdującej się w Starym Korycie Warty w swoim założeniu stara się spełnić kilka funkcji. Pierwszą z nich jest budynek toalety, który w nienachalny sposób realizuje swoje główne założenie. Delikatnie schowane wejście, ukryte się za szklaną ścianą wprowadza do wnętrza toalety, ale również do miejsca w którym można wypożyczyć sprzęt sportowy. Cały obiekt jest dostępny z dwóch stron.

Zadaszona część przestrzeni, która posiada również stojaki na rowery, doprowadza do głównego wejścia toalety oraz do dalszej części placu na której znajduje się ścianka wspinaczkowa.

Na dachu budynku znajduje się taras. Łączy on wyżej położoną (ok 3m) ulicę Estkowskiego z projektowaną działką, co pozwala w łatwy i bezpieczny sposób wprowadzić pieszych w stworzoną przestrzeń. Na poziomie ulicy znajdują się siedziska, które otoczone są rosnącą ozdobną trawą. Do niższej części dostać się można za pomocą schodów. Zostały one wpisane w bryły tworzące przestrzeń do zabawy dla najmłodszych.

Cała konstrukcja budynku została oparta na fundamentach wkręcanych w grunt. Wykorzystane zostały również stalowe stelaże, które stanowią dodatkową podporę dla konstrukcji tarasu. Ściany budynku zostały wykonane z lekkich płyt warstwowych, które zapewniają odpowiednią izolację termiczną. Krzyżujące się cięgna nie tylko rozkładają siły, ale również dodają budynkowi charakteru. Wykorzystanie tych materiałów  ma nawiązywać do okolicznych mostów oraz do miejsca- Starego Koryta Warty.