ŁAZIENKA POZNAŃ

<< Powrót

Opis

 

Funkcja została rozdzielona pomiędzy strefę rekreacyjną i gospodarczą, aby wyizolować strefę odpoczynku od wejść do toalet.  Strefa rekreacyjna to duże schody przyjmujące funkcję trybun, znajdujące się naprzeciw boiska. W strefie gospodarczej znajdują się toalety dostosowane do osób niepełnosprawnych, z przewijakami dla niemowląt, wypożyczalnia sprzętu sportowego, a także zadaszone stojaki na rowery oraz automat z napojami. Obiekt został zaprojektowany w sposób umożliwiający dostęp dla osób niepełnosprawnych.

Konstrukcja budynku przypomina konstrukcję kontenerów. Taka stalowa konstrukcja zachowuję sztywność, a dodatkowo nie wymaga trwałego łączenia z gruntem. Materiały użyte w elewacji to prócz jasnej blachy także jasne, ciepłe drewno, które zostało powtórzone w schodach widowni. Od strony wejściowej zdecydowano się na duże, mleczne przeszklenia, które pozwoli doświetlić budynek, a także nada mu nowoczesny wygląd.

We wnętrzu powtórzono materiały z elewacji, zachowując biało – brązową kolorystykę. Dobrze współgra z białą armaturą zastosowaną w toaletach.

W budynku projektuje się instalacje wodno-kanalizacyjną oraz elektryczną, wentylację, Internet oraz monitoring.