Łazienka antysmogowa

<< Powrót

Opis

Projekt koncepcyjny obiektu, spełnia funkcję toalety miejskiej jak i pełni rolę rekreacyjną. Jego forma leży na osi widokowej Katedry Poznańskiej. Jest ona dopasowana nie tylko do otoczenia Starego Miasta, ale i pobliskiej szkoły oraz parkingu buforowego. Owalny kształt przypomina znajdującą się niedaleko Nową Gazownię, a frontalny układ nawiązuje do zaokrąglonej z góry formy nieistniejącego już mostu Chwaliszewskiego. Modułowa elewacja natomiast zainspirowana jest kształtem wspomnianego parkingu (widzianego z lotu ptaka). Jest ona oddzielona od ścian budynku, aby zachować przewiewność i ułatwić reakcję oczyszczania powietrza.

Obiekt składa się z: toalety damskiej, toalety męskiej, miejsca na przewijaki dla niemowląt, pomieszczenia technicznego, miejsca poboru opłat. Ze względu na lokalizację toalety, obiekt został uzupełniony o modułową ścianę elewacji pokrytą farbą z dwutlenkiem tytanu, wypożyczalnię miejskich rowerów i oświetlone ławki z widokiem na boisko. Wypożyczalnia stanowi udogodnienie dla osób korzystających z parkingu buforowego i stwarza możliwość użytkowania rowerów przez tych, którzy dojeżdżają codziennie do pracy z podmiejskich terenów. Ciąg komunikacyjny przy ul. Estkowskiego, stwarza pole do rozbudowy proekologicznych form zapobiegających zanieczyszczeniom środowiska. Stąd też pomysł na wykorzystanie cementu z domieszką dwutlenku tytanu (TiO2) w elewacji budynku.

Dwutlenek tytanu aktywowany jest przez światło dzienne i wymaga jedynie ilości naturalnie promieni UV i wilgoci, aby skutecznie zredukować zanieczyszczenia. Podczas opadów, otrzymane za pomocą reakcji nieszkodliwe sole zostają spłukane z powierzchni fasady. Ogranicza to koszty związane z jej czyszczeniem. Technologia ta została już wprowadzona między innymi w w Nowej Soli (chodnik na ul. Witosa).

Kolejną zaletą budynku jest wykorzystanie innych naturalnych materiałów takich jak szkło, beton czy drewno. Rozwiązania materiałowo-technologiczne: konstrukcja szkieletowa budynku, budynek pozbawiony trwałych fundamentów, wnętrze: beton, szkło, mozaika ceramiczna; puste w środku moduły elewacji wykonane z recyklingowego tworzywa sztucznego pokrytego farbą z dwutlenkiem tytanu. Rozwiązania instalecyjne: wentylacja z rekuperacją, przyłączenie do miejskiej sieci wodociągowej, kanalizacyjnej i elektrycznej, miejskie ogrzewanie, oszczędzanie szarej wody.

Rozwiązania: PORĘCZ ŚCIENNA, LUSTRO, WIESZAKI LEHNEN EVOLUTION, MISKA USTĘPOWA WISZĄCA RIMFREE, UMYWALKA 64 CM PARACELSUS.