Pawilon Cyrkulacji

<< Powrót

Opis

Forma obiektu wynika z chęci wprowadzenia do tego nieco zapomnianego obszaru odrobiny życia, a życie to woda, która płynęła niegdyś w tym miejscu korytem Warty. Proces kształtowania bryły oraz funkcji wynika z nałożenia na siebie wielu warstw. Pierwszy etap to cyrkulacja opisująca wodę, która krąży w naturze (symbol nieskończoności). Kolejny to kamienie, które powoli ona obmywa nadając im formę oraz przenosząc w nowe rejony. Ten poziom ma swoje drugie dno. Działka leży w zaniedbanym rejonie Poznania. Obiekt o funkcji gastronomiczno-sportowej z zapleczem sanitarnym jest niczym wyżej wspomniany otoczak, który ma powoli kształtować przestrzeń miejską dzięki napływowi ludzi tworząc nowe miejsce na mapie. Owe funkcje dzięki unikalnemu w skali Poznania połączeniu boiska do piłki nożnej oraz pola do gry w bule przystosowanego dla niepełnosprawnych ma w naturalny sposób wymusić przepływ ludzi w północnej części byłego koryta Warty. Chodź obszar obok boiska jest niewielki, to dzięki układowi chodników okalających pawilon ma umożliwić spacery i wypoczynek. Powolne oswajanie przestrzeni ma spowodować powrót ludzi do tego obszaru, niczym wspomniana na początku cyrkulacja wody w naturze, co ma przyspieszyć proces rewitalizacji całego obszaru.