Nowe Chwaliszewo

<< Powrót

Opis

Idea

Inspiracją do naszego projektu były atrybuty dawnego Chwaliszewa, które teraz niestety zostały zapomniane takie jak mosty czy bramy. Chcemy aby nasz budynek był symboliczna bramą dającą nowy początek odbudowie wagi tego historycznego terenu w Poznaniu. Uwzględniając kontekst historyczny miejsca postanowiłyśmy użyć na elewacji rdzawych płyt, które idealnie uzupełniają istniejącą architekturę.

Otoczenie

Teren na którym znajduje się projektowany budynek jest wykorzystywany nie tylko przez uczniów z pobliskiej szkoły, ale również przez artystów ,ludzi wolnych zawodów oraz turystów. Z tego powodu  ważne było stworzenie przestrzeni zapewniającej atrakcje dla każdego człowieka. Budynek został podzielony na dwa pawilony. Na pierwszy składa się toaleta publiczna. Natomiast w drugim zostały przewidziana min. sala wielofunkcyjna, w której może odbywać się gimnastyka, mecze hokeja czy też zajęcia fitness. Oprócz tego w pawilonie dostępna jest szatnia oraz wypożyczalnia sprzętu sportowego. Obydwa budynki połączone są wspólnych dachem, pod którym znajduje się infokiosk ,automat z napojami, stojak na rowery, miejsca siedzące. Oprócz tego  na terenie przewidujemy miejsce na plac zabaw dla najmłodszych oraz przestrzeń gdzie w lato będzie można wypożyczyć leżaki z pawilonu i odpocząć na świeżym powietrzu.

Materiały

Obiekt został stworzony z kontenerów morskich posadowionych na stopach betonowych posadowionych 30 cm pod poziomem terenu. Użyto dwóch rodzajów kontenerów o wymiarach 2,4x2,99 oraz 2,4x6,05. Forma dachu nawiązuje do kształtu bramy oraz dzięki zastosowanym skosom gromadzi wodę deszczową, która może być powtórnie wykorzystana  w budynku.

Elewacja pokryta cortenem, z fragmentami przeznaczonymi na wykonanie miedziorytów. Najciekawszych widoków Poznania ,do nich wyprodukowania zalecałybyśmy zaangażowanie lokalnych artystów. Część elewacji wejściowej została pokryta bluszczem aby kontynuować ciąg zielni idącej wzdłuż ulicy.