Toaleta dla Poznania

<< Powrót

Opis

TOALETA PUBLICZNA, ULICA ESTKOWSKIEGO, POZNAŃ

Podczas tworzenia projektu wzięliśmy pod uwagę zdanie mieszkańców, znajdując nowoczesne rozwiązania adekwatne do ich potrzeb oraz zgodne z Miejskim Programem Rewitalizacji.

IDEA

Zwiększenie atrakcyjności starego koryta Warty. Dodatkowe funkcje (wypożyczalnia sprzętu sportowego oraz szatnie) przyciągają w to miejsce użytkowników.

Budynek swoja formą nawiązuje do atrybutów Chwaliszewa-dawnych mostów i bram. Kratownice przywodzą na myśl historyczny Most Chwaliszewski. Otoczone przestrzenną kratownicą wnętrza budynku tworzą miejsce, identyfikujące się z historycznymi walorami obszaru starego koryta Warty.

Usytuowane od strony ulicy toalety są widoczne dla przechodniów oraz komfortowe w użytkowaniu. Otwarcie w kierunku boiska sprzyja organizacji imprez sportowych. Układ wewnętrzny umożliwia pracownikom wygodną obsługę każdej części budynku. Zacieniona przestrzeń pod kratownicami umila spędzanie czasu. Obiekt jest przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Aranżacja toalet umożliwia komfortowe użytkowanie obiektu przez osoby niepełnosprawne oraz opiekujące się małymi dziećmi. Design wnętrz łączy się z zewnętrznym wyglądem budynku.

Zagospodarowanie terenu izoluje strefę sportu i rekreacji od ul. Estkowskiego poprzez wprowadzenie szybkorosnącej zieleni. Podkreślenie różnicy terenu przez stworzenie pozwalające na wykorzystanie obiektu w celach kulturalno-artystycznych.

UŻYTE PRODUKTY

KOŁO:

- Umywalka prostokątna RENOVA NR.1 PLAN 50 cm z otworem, z przelewem 272150
- Miska ustępowa wisząca RENOVA NR.1 PLAN  202150
-Pisuar RENOVA Nr.1 PLAN nie wymagający spłukiwania wodą 235170 Poręcz ścienna, łukowa LEHNEN 70 cm, uchylna L60402000

GEBERIT:
-Element montażowy Geberit Duofix do WC dla osób niepełnosprawnych 111.375.00.5


Oświetlenie:

-LARKO LED L=60cm 20W 1200lm barwa 3000K

-Taśma LED 4,8W/1m diody smd/1m 12V

OPIS TECHNICZNY

Budynek zaprojektowano jako obiekt nietrwale związany z gruntem, posadowiony na palach prefabrykowanych wbijanych w grunt (metoda CMC).

Ściany konstrukcyjne w technologii drewnianej platformowej. Drewniany stelaż wypełniony wełną mineralną o gr. 12cm. Zewnętrzna okładzina budynku to beton architektoniczny. Wewnętrzne, systemowe ściany gipsowo kartonowe na aluminiowym stelażu z izolacją akustyczną.

Jednospadowy dach przykryty blachą trapezową. W pomieszczeniach sufity podwieszane, ponad nimi instalacje.

Podłoga  drewniana mocowana do prefabrykowanych wbijanych pali. Posadzka wyłożona płytami ceramicznymi.