NA PALACH

<< Powrót

Opis

Projekt stanowi zagospodarowanie całości terenu starego koryta Warty w Poznaniu. Wynika ściśle z kontekstu miejsca dzięki zastosowaniu pali będących przewodnim motywem założenia. Nawiązują do kiedyś obecnej, w tym miejscu, rzeki. Tworzą one tereny rekreacyjne i przestrzeń aktywności dla wszystkich, jednocześnie na stałe zamontowane w gruncie pełnią rolę pośredniego posadowienia dla obiektu. Równomiernie rozkładając akcenty przestrzenne forma dzieli się na dwa budynki. Jeden z funkcją toalety, a drugi z wypożyczalnią sprzętu sportowego, przebieralnią, info kioskiem, automatem. Budynek jest stalową konstrukcją ramową wypełnioną izolacją termiczną i obłożoną od wewnątrz blachą polerowaną. Zewnętrzną część stanowi blacha pokryta farbą zabezpieczającą, całość otacza membranowa, podświetlona powłoka. Dzięki temu o zmierzchu obiekty łatwo jest zlokalizować. Sufit posiada rozwiązanie systemu podwieszonego napinanego, który generuje oświetlenie. Wnętrze toalet zostało wyposażone w produkty marki KOŁO.