TOALETA WARTA POZNANIA

<< Powrót

Opis

Główną ideą naszego projektu było stworzenie prostego funkcjonalnie pawilonu, który mógłby pełnić rolę zarówno toalety publicznej jak i ożywiać przestrzeń. Kondensując funkcje stworzyliśmy budynek o minimalnej, niezbędnej powierzchni użytkowej tym samym minimalizując koszty i zachowując jego mobilność. Poprzez rozdzielenie bryły na 2 części uzyskaliśmy niezależnie od siebie działające bloki funkcjonalne z centralnie umieszczoną strefą wejściową.

Wybrana przez nas forma budynku wynika z inspiracji naturą płynącej niegdyś w tym miejscu rzeki warty. Proponujemy  powłokę o kształcie jakby uformowanym przez zjawisko abrazji. Poza rolą estetyczną, tworzy trybunę zwróconą ku boisku oraz zadaszenie tarasu. Wokół boiska proponujemy szutrową ścieżkę wraz z ławkami oraz system oświetlenia CPA-NET będący ekologicznym rozwiązaniem umożliwiającym uruchomienie światła na boisku poprzez SMS.

Elewacja zewnętrzna została pokryta farbą tablicową, pełniącą role powierzchni informacyjnej poprzez możliwość łatwego pisania i zmazywania. Powłoka stanowiąca trybunę i zadaszenie została wykonana z drewna termomodyfikowanego, odpornego na wszelkie warunki atmosferyczne. Aby obiekt był jednocześnie przyjazny naturze zaprojektowaliśmy system zbierania wody deszczowej z dachów i wykorzystywania jej w toaletach.

Obiekt został zaprojektowany w konstrukcji szkieletowej. Wewnątrz budynku użyliśmy laminowane płyty PVC ułatwiające zachowanie czystości. Toalety zaprojektowane są wraz ze znajdującymi się w nich zbiornikami na wodę deszczową. Wnętrze zachowuje wytyczne projektowe dla tego typu pomieszczeń. Toalety zostały wyposażone w całe niezbędne wyposażenie firmy KOŁO:

- miska ustępowa Modo Rimfree, wisząca bez wewnętrznego kołnierza – szt. 2

- deska sedesowa Modo Slim, antybakteryjna, wolnoopadająca z tworzywa Duroplast - szt. 2

- umywalka Modo 60 cm z otworem, z przelewem - szt. 2

- pisuar Nova Pro ze zintegrowanym ceramicznym sitkiem, dopływ z tyłu - szt. 1

Ponadto: lustro szt. 3; mechaniczny podajnik ręczników papierowych szt. 2; wbudowany kosz na śmieci szt. 2; przewijak dla niemowląt szt. 2; kran szt. 2; poręcz ścienna dla niepełnosprawnych szt. 2.

Pomieszczenie obsługi połączone z pomieszczeniem technicznym znajduje się w centralnej części budynku zapewniając kontrolę nad obiektem. Proponujemy również rozwiązanie zapewniające funkcjonowanie toalety w nocy - bramkę systemu kontroli dostępu.