MAKE IT COLOURFUL

<< Powrót

Opis

Przewodnią myślą projektu jest stworzenie obiektu, który nie tylko zaspokoi funkcjonalnie potrzeby jego użytkowników, ale również uatrakcyjni zdegradowaną rozległymi parkingami przestrzeń miejską. Inspiracją dla koncepcji stały się wprowadzone w ostatnich latach w bliskim otoczeniu barwne akcenty, takie jak malowane schody i blaszane kontenery, czy iluminacje świetlne.

Budynek posadowiony na płycie fundamentowej nie jest na stałe związany z gruntem. Zaprojektowano go na planie prostokąta, umiejscowionego dłuższym bokiem, równolegle do krawędzi boiska sportowego. Północną część zajmować ma toaleta publiczna wyposażona w produkty firmy KOŁO, w strefie południowej zaplanowano  wypożyczalnię sprzętu sportowego. Bryła, o betonowej elewacji z elementami szklanymi i zielonym dachem, otoczona została obejściem z rampami dla sprawnej komunikacji.

Głównym elementem koncepcji są rozmieszczone wokół obiektu obrotowe panele drewniane. Pomalowane z jednej strony farbą w różnokolorowych odcieniach pozwalają odwiedzającym na zabawę  formą budynku poprzez zmianę jego wyglądu. Dodatkowo zastosowane rozwiązanie pełni rolę ochronną m.in. zapobiega uszkodzeniu szklanych ścian, które jest możliwe w trakcie użytkowania boiska.

Dla obiektu zaprojektowano rozkładane drewniane siedziska montowane do zewnętrznych ścian, a przy elewacji wschodniej -  pionowe wieszaki na rowery. Od strony północnej natomiast wydzielono miejsce na  pojemniki do segregacji odpadów. Dla obiektu zaplanowano niskoenergetyczne oświetlenie typu LED rozmieszczone między obrotowymi panelami.

Projekt ma za zadanie integrować społeczność oraz zachęcać ją do przebywania na świeżym powietrzu zapewniając jednocześnie szeroki zakres usług.