Pawilon z toaletami, wypożyczalnią oraz szatnią

<< Powrót

Opis

Opracowywany teren Starego Koryta Warty obecnie jest miejscem przeznaczonym w większości pod parkingi, jest nieciekawy oraz zdegradowany. Projektując nowy obiekt starałyśmy się myśleć przyszłościowo. Zaproponowałyśmy obiekt, który sugerowałby zaadaptowanie terenu na zielony park z boiskami oraz miejscami do ćwiczeń. Ma to na celu uaktywnić życie mieszkańców w różnej grupie wiekowej, rozwijając już istniejącą obok szkoły funkcję sportową. W projektowanym obiekcie oprócz toalet publicznych znajduje się również  wypożyczalnia sprzętu sportowego z miejscem na automaty sprzedające przekąski, szatnie damskie i męskie umożliwiające przebranie się oraz umycie po treningu na boiskach znajdujących się w proponowanym „parku sportowym”. W budynku znajdują się miejsca do odpoczynku, info kiosk oraz „mini trybuny” od strony boiska wpisujące się w formę budynku. Budynek to czarny prostopadłościan wykonany z „wandaloodpornej” stalowej elewacji. Obiekt kompozycyjnie stanowi przedłużenie istniejącego szkolnego boiska. Zastosowane na elewacji perforowane stalowe płyty odkrywają kolorowe i żywe wnętrze zapraszające do odwiedzenia i skorzystania z istniejących tam funkcji. Wnętrze podzielone jest na dwie części strefą zadaszonej komunikacji, przez którą swobodnie można dostać się na drugą stronę budynku. Pierwsza część to toalety publiczne natomiast druga to wypożyczalnia, szatnie i strefa relaksu z wygodnymi pufami. Budynek w całości jest monitorowany. Istniejące w środku przeszklenia można zabezpieczyć elementami z perforowanych płyt w trakcie kiedy wypożyczalnia i szatnie są nieczynne. Obok budynku projektowane są stojaki na rowery oraz ławki. Obiekt jest projektowany w technologii lekkiego szkieletu stalowego. Słupy z profili „C” w rozstawie 60 cm zamocowane są u dołu w prowadnicy z profilu „U”. Od góry słupy stężone są odwróconym profilem „U” nałożonym na słupy. Przestrzenie pomiędzy słupami wypełnia warstwa ocieplenia, szkielet poszyto na zewnątrz sklejką. Od wewnątrz szkielet pokryty jest warstwą paroizolacji. Elewację wykończono blachą cynkowaną matową w kolorze ciemnoszary. Strop oraz stropodach składa się z łączonych w belkę stropową par profili „C” umieszczanych w belce czołowej z profilu „C”. Obiekt  jako niezwiązany na stałe z gruntem nie posiada fundamentów,  podparty jest na bloczkach betonowych podnoszących obiekt na wysokość  około 30 cm nad poziom gruntu.