View Box - PROJEKT BUDYNKU Z FUNKCJĄ TOALETY W POZNANIU 2017 - 7651

<< Powrót

Opis

Założeniem projektu, jest maksymalne zagospodarowanie obszernej, pustej przestrzeni. Bryła budynku ustawiona jest wzdłuż długości dostępnego obszaru, tym samym będąc nawiązaniem do kierunku przepływającej tam niegdyś Warty.

Konstrukcja składa się z trzech segmentów. Segment pierwszy jest pusty, z możliwością zaadaptowania go jako wypożyczalni sprzętu sportowego z szatnią, ze względu na pobliskie boisko. Segment drugi w całości został przeznaczony na toaletę, zaś segment trzeci na miejsce do pobierania opłat, wraz z zapleczem.

Zamontowane szyby w budynku umożliwiają widok poprzez całą długość konstrukcję. Zadaszenie wykonane jest z lekkiego betonu, podpartego metalowymi słupami w kolorze zielonym. Elewacja jest połączeniem szarej blachy i ciemnego drewna, które tworzą nowoczesny charakter. Na dachu przewidziano stropodach zielony. Oświetlenie zostało zaprojektowane energooszczędnie, wykorzystując oprawy LED. Całość budynku wyposażono dodatkowo w dostęp do Wi-Fi, stojaki na rowery, ławki, miejsce na infoboxy, które zawierają informacje o pobliskiej okolicy.