Projekt Toaleta na fali Poznań 2017

<< Powrót

Opis

Poznań leży nad Wartą. Swoją miękką linią dzieli ona miasto na dwie części. Podział ten, wraz
z kształtami zakoli rzeki, stał się źródłem inspiracji dla projektu. Powstała koncepcja zespołu dwóch budynków, z których jeden mieści w sobie toalety, natomiast drugi funkcje dodatkowe.
Poszczególne moduły rozdzielono pasem komunikacji. Obiekty zadaszone są przykryciem o kształcie przywodzącym na myśl falę wodną. Budynki nie są na stałe związane z gruntem. Konstrukcję stanowi stalowy ruszt oparty na bloczkach betonowych z wypełnieniem z wełny mineralnej.
Elewację zewnętrzną tworzą szare, metalowe płyty, które po zmroku mogą być podświetlane na kolor niebieski. Kolorystyka ta również wywołuje skojarzenie z wodą. Pionowe podziały na elewacji nawiązują do proporcji charakterystycznych poznańskich kamienic. Ściany wewnętrzne pokryto płytkami imitującymi beton, zestawionymi z delikatną mozaiką w odcieniach biało-niebieskich.
Poza funkcją sanitarno-higieniczną, w zespole przewidziano wypożyczalnię sprzętu sportowego wraz
z zapleczem technicznym, strefę relaksu z wygodnymi, kolorowymi pufami i automatami sprzedającymi napoje i przekąski oraz przestrzeń, która funkcjonowałaby jako kino plenerowe z miejscami siedzącymi na leżakach. W projekcie zaproponowano również magazyn sprzętu obsługującego kino.
Koncepcja zakłada, że toalety będą samoobsługowe, z nowoczesnym, automatycznym systemem poboru opłat. Zespół wyposażono w stojaki na rowery.