KOŁO WARTY

<< Powrót

Opis

Zgodnie z głównym założeniem, obiekt został wkomponowany w teren Starego Koryta Warty w Poznaniu. Forma współgra z pobliskim budynkiem Nowej Gazowni opartym na planie okręgu. Eliptyczna forma przecięta jest klatką schodową umieszczoną na osi kompozycyjnej, otwierającej widok na Ostrów Tumski. Powstała szczelina pozwala dostrzec wieże Poznańskiej Katedry oraz dzieli obiekt na dwie części pod względem funkcjonalnym – toalety z miejscem poboru opłat i zapleczem technicznym oraz drugiej części z wypożyczalnią sprzętu sportowego i maszynami
z przekąskami.

Wschodnią elewację kształtuje rampa łącząca komunikację z istniejącą infrastrukturą. Faliste kształty serpentyny otulającej budynek pozwalają wyeksponować budynek mimo znacznego spadku terenu. Wszechobecna płynność staje się symbolem przypominającym że kiedyś płynęła tutaj rzeka.

Całość opiera się na lekkiej stalowej konstrukcji okrytej białymi płytami warstwowymi (ściany zewnętrzne) oraz białą blachą perforowaną (wykończenie powierzchni schodów i rampy, oraz ściany ażurowej i balustrad, tworzących serpentynę). Mini trybuny zlokalizowane w zachodniej części są żelbetowymi monolitami. Część przykrycia dachowego jest szklana. Wnętrze zaprojektowana
z użyciem produktów firmy KOŁO. Oświetlenie składa się z niskoenergetycznych opraw LED.

Płynna forma harmonijnie wypełnia zdegradowany krajobraz Starego Koryta Warty, jednocześnie zachowując swoją podstawową funkcję toalety publicznej.