3Box

<< Powrót

Opis

           Głównym założeniem koncepcji, było nawiązanie do biegu starego koryta rzeki Warty, zabieg ten pozwolił na uzyskanie formy, która płynnie wpisuje się w otoczenie. Budynek składa się z trzech głównych segmentów, w których zostały rozplanowane funkcje główne i dodatkowe.

1 segment – toalety damska oraz męska, a także miejsce do poboru opłat połączone z pomieszczeniem technicznym.

2 segment – mini boisko (PANA) do rozgrywania meczów 1vs1 lub 2vs2 oraz strefa relaksu.

3 segment – miejsce awaryjnych napraw rowerów i wypożyczalnia sprzętu sportowego. Zaletą warsztatu jest ogólna dostępność dla mieszkańców  bez konieczności przejścia przez segment pierwszy oraz drugi. W całym budynku znalazły swoje miejsce również takie funkcje jak  zadaszenie, wieszaki na rowery, automaty z przekąskami, info-kiosk oraz nadajnik wi-fi.

            Projektowany budynek nie jest na stałe związany z gruntem, dlatego też wykorzystana została konstrukcja ramowa, dzięki temu całość jest lekka i łatwa w transporcie oraz montażu.

Materiał, którego użyto do wykonania elewacji i dachu budynku to tartan poliuretanowy. Rozwiązanie to stanowi odpowiedź na kolejny postawiony problem – wandalizm. Tartan posiada wysoką odporność na działanie mikroorganizmów, środków chemicznych, a przede wszystkim na celowe uszkodzenia mechaniczne. Kolorystyka elewacji nawiązuje do barw miasta Poznań, prowadzi to do nadania specjalnego charakteru budynkowi.  

            Budynek został przystosowany do użytku przez osoby niepełnosprawne oraz z ograniczoną sprawnością. Wnętrza zostały zaprojektowane z  materiałów łatwych w utrzymaniu i eksploatacji. Podłogi z użyciem żywicy poliuretanowej, ściany natomiast w większości z lacobelu. W projekcie wykorzystano produkty marki KOŁO oraz GEBERIT. Zabiegiem pro – ekologicznym jest zastosowanie systemu odzyskiwania wody deszczowej, który służy do spłukiwania misek ustępowych oraz pisuaru.