WC - willow channel

<< Powrót

Opis

Obiekt składa się z 8 gotowych elementów modułowych o wym. 7x3,5x3m, tworzących spójną, sześcienną bryłę. Ideą projektu było maksymalne wykorzystanie walorów miejsca jego posadowienia, które znajduje się w pobliżu starego koryta Warty. Prawdopodobnie na początku XXw pozyskiwano stąd wierzbowe witki do produkcji wikliny, dlatego też materiał ten znalazł zastosowanie na elewacji budynku i dodatkowo został pokryty impregnatem mającym uchronić go przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i ew. wandalizmem. Na elewację składa się 35 wiklinowych mat o wym. 1,8x3m, przeplatanych  i mocowanych drutem ocynkowanym na zamontowanych  do ścian stelażach z kantówek drewnianych. W północnej części obiektu pozostawiono ażurowe przejście oraz umieszczono w nim wejście do 2 toalet, damskiej i męskiej. W środku wykorzystano armaturę KOŁO dla osób niepełnosprawnych: umywalkę Nova PRO bez barier, miskę ustępową wiszącą Nova Pro bez barier, pisuar Nova Pro, oraz poręcze ścienne. Ponadto każda z kabin posiada przewijak dla dzieci. Wnętrza wykończono barwami inspirowanymi naturą. Podłogę wykończono jasnymi panelami, a na ścianach położono białe, duże płytki. Dzięki wzbogaceniu ścian drewnianym cokołem „wprowadzono” naturalny klimat do wnętrza. Na tyłach łazienek umieszczono pomieszczenie techniczne z punktem poboru opłat. Nie zapominając o sportowym charakterze miejsca w środkową część konstrukcji wpuszczono drewnianą trybunę. Pełni ona funkcję rekreacyjną, ale może być też doskonałym miejscem do publicznych prezentacji oraz chwili postoju na szlaku historycznym. W południowym skrzydle umieszczono wypożyczalnię sprzętu sportowego, szatnię i łazienkę dla zawodników. Na tyłach budynku oraz od strony ulicy urządzono parking rowerowy mogący pomieścić łącznie 40 rowerów, w tym część należących do wypożyczalni jako idealny środek transportu dla turystów. Obiekt został odgrodzony od parkingów zieloną ścianą z żywopłotu oraz zyskał nowe nasadzenia drzew dające latem schronienie i cień. Projekt ma tworzyć kameralną przestrzeń sprzyjającą koncentracji okolicznych mieszkańców, a także turystów szukających chwili relaksu.  Funkcję tę dodatkowo uzupełniają rozstawione na trawnikach brazylijskie hamaki, dostępne dla każdego.