Projekt:
#1026 - BEZ ZBYTKÓW, WŚRÓD ZABYTKÓW

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1026

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Punktem wyjścia dla projektu, jest przekonanie, że zespół Łazienek Warszawskich posiada wyraźnie zdefiniowane tło kompozycji, podkreślające jego fundamentalne cechy. Zrezygnowano więc, z tworzenia nowego tła, i tym bardziej z nawiązywania do estetyki obiektów zespołu. PROJEKT ZAKŁADA WPISANIE OBIEKTU W ISTNIEJĄCE, WYRAŹNIE ZDEFINIOWANE TŁO ZABYTKU. Zarówno ukształtowanie bryły jak i rozwiązania elewacyjne mają za zadanie wkomponować obiekt w elementy będące naturalnym tłem zabytkowego układu tj. pnie, krzewy i korony drzew. Wejście do obiektu wkomponowano poprzez nadanie budynkowi spiralnej formy. Pozwoliło to precyzyjnie wykadrować zasięg przyciągania spojrzenia przez strefę wejściową, W celu odzyskania utraconych linii widokowych zdecydowano się na ukłon w stronę historycznych w postaci trzech otworów okiennych kadrujących spojrzenie na zabytki.

UKŁAD FUNKCJONALNY BUDYNKU W KONSEKWENTNY SPOSÓB KONTYNUUJE ZEWNĘTRZNA FORMĘ.
W CENTRALNEJ CZĘŚCI ZLOKALIZOWANO TOALETĘ DLA NIEPEŁNOSPRAWNYCH. DRZWI W KOLORZE ŻÓŁTYM STANOWIĄ DOMINANTĘ WNĘTRZA ORAZ ZE WZGLĘDU NA WŁAŚCIWOŚCI TEGO KOLORU, BĘDĄ UŁATWIENIEM DLA OSÓB NIEDOWIDZĄCYCH. WE WNĘTRZU TOALETY RÓWNIEŻ ZDECYDOWANO SIĘ NA ŻÓŁTE AKCENTY W STRATEGICZNYCH MIEJSCACH Z PUNKTU WIDZENIA NIEPEŁNOSPRAWNEGO UŻYTKOWNIKA.

W BUDYNKU PRZEWIDZIANO POMIESZCZENIE OPIEKI NAD MAŁYM DZIECKIEM, WYPOSAŻONE W FOTEL DO KARMIENIA, MIKROFALÓWKĘ, PRZEWIJAK ORAZ LAMPY Z KONTROLĄ INTENSYWNOŚCI ŚWIATŁA.

FUNKCJĘ UZUPEŁNIAJĄCĄ STANOWI NIEWIELKIE POMIESZCZENIE DO SPRZEDAŻY ORAZ PRZESTRZEŃ WEJŚCIOWA, W KTÓREJ ZNAJDUJĄ SIĘ NAŚCIENNE BILETOMATY ORAZ INTERAKTYWNY PANEL INFORMACYJNY.

POW. CAŁKOWITA BUDYNKU WYNOSI 76 METRÓW KWADRATOWCYCH, A UWZGLĘDNIAJĄC POW. ŚCIEŻKI: 83 METRY KWADRATOWE.

UDYNEK ZAPROJEKTOWANY ZOSTAŁ W TECHNOLOGII ŻELBETOWEJ MONOLITYCZNEJ. STROPODACH OPARTY ZOSTAŁ NA SPIRALNEJ ŚCIANIE ORAZ SŁUPIE ZNAJDUJĄCYM SIĘ W CENTRALNEJ CZEŚCI BUDYNKU. PRZESZKLONA PRZESTRZEŃ WEJŚCIOWA OPARTA ZOSTAŁA NA RUSZCIE STALOWYM DODATKOWO WSPARTYM NA KONSTRUKCJI ZEWNĘTRZNEJ WARSTWY ELEWACYJNEJ.

W PROJEKCIE ZAPLANOWANO WENTYLACJĘ MECHANICZNĄ Z SYTEMEM REKUPERACJI POWIETRZA, ZBIORNIK MAGAZYNUJĄCY WODĘ OPADOWĄ Z DACHU BUDYNKU ORAZ INSTALACJĘ PONOWNEGO WYKORZYSTANIA WODY Z UMYWALEK DO SPŁUKIWANIA PISUARÓW I MUSZLI USTĘPOWYCH.

NA OŚWIETLENIE ZEWNĘTRZNE BUDYNKU SKŁADAJĄ SIĘ PASY LED UMIESZCZONE POMIĘDZY WARSTWAMI LISTEW.


Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9