Projekt:
#1062 - Toaleta na szlaku

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1062

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Bryła budynku nawiązuje do chat doliny chochołowskiej oraz typowej zabudowy podhalańskiej, jej wersja została jednak w niewielkim stopniu zmodernizowana. Podział dachu przez panele solarne oraz świetlik na bocznym elewacjach przypomina charakterystycznie wysunięty okap.
Forma budynku razem z naprowadzeniem w postaci ścieżki betonowej, ( która ułatwia dojazd osobie poruszającej się na wózku inwalidzkim co utrudnia obecnie wysypany żwir ) zachęca do przejścia przez środek gdzie zostały umieszczone kosze na śmieci – zgrane ze ścianami wewnętrznymi. Przez zaproponowane zaproszenie zachęcimy turystów do pozbycia się śmieci w wyznaczonym miejscu.
Na ścianach znajdujących się w przedsionku, pod zadaszeniem znajdzie się również miejsce na plakaty 50x70 oraz tablice informacyjne z mapą doliny. Przed wejściem pod okapem
znajdują się miejsca siedzące z przysiadką. W fasadę zostały wkomponowane obiekty i gniazdka elektryczne – nawigującego zasilanie energią słoneczną.
Do wykonania budynku proponujemy użycie drewna od lokalnych dostawców obrobionych w autoklawie, beton polerowany od pokrycia posadzek - materiał odporny chemicznie i mechanicznie o długiej żywotności i mikrocement na ścianach w sanitariatach z uwagi na jego łatwe utrzymanie w czystości oraz nie przyjmowanie wody.
Na dachu zainstalowaliśmy panele fotowoltaiczne, które współpracują z energooszczędnymi odprawami led – aktywowane gdy na zewnątrz zacznie robić się ciemno. W wąskim cokole budynku pod oknami usytuowane ledy podświetlą bryłę budynku po zmroku bez zanieczyszczania krajobrazu światem.
Dodatkowymi rozwiązaniami ekologicznymi zastosowanymi w projekcie są podziemny zbiornik na wodę deszczową którą potem wykorzystać można w pracach porządkowych oraz do spłukiwania toalety oraz zastosowanie otwarcia w bryle budynku. Umożliwia to jej bioklimatyczne funkcjonowanie, a także naturalną wentylację.
Zostały uwzględnione stojaki na rowery dla turystów podróżujących trasą szlaku na rowerze oraz kranik z miską dla czworonogich towarzyszy podróży.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9