Projekt:
#1066 - Łazienka w Łazienkach

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1066

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Pawilon z funkcją toalet, zlokalizowany w Łazienkach Królewskich, zaprojektowano z poszanowaniem kontekstu historycznego i kulturowego całego założenia. Istniejąca architektura stała się źródłem inspiracji i odniesień, wytyczając główne założenia projektowe. Celem stało się zaprojektowanie charakterystycznego i minimalistycznego obiektu, wprowadzającego nową jakość, która miałaby stać się częścią historycznej całości.
Zaproponowano prostą formę na planie kwadratu, którą cechuje osiowość oraz silnie kultywowana w XVIII wieku symetria – zarówno elewacji, jak i rzutu. Ze względu na wyjątkową bliskość natury obiekt przecięto korytarzem, otwierającym się z dwóch stron na otoczenie. Dzięki temu wytworzono od wewnątrz charakterystyczne punkty widokowe i nadano lekkości skromnej, prostopadłościennej bryle.
Budynek podzielono na trzy osobne pawilony. Wszystkie przykryto wspólnym dachem, umożliwiając całoroczne użytkowanie budynku. Dwa mniejsze prostopadłościany to kiosk oraz przestrzeń z punktem informacyjnym i biletomatami. Na tyłach znajdują się pomieszczenia obsługujące. Zlokalizowanie tych funkcji od frontu umożliwia ich szybkie i intuicyjne dostrzeżenie ze ścieżki. Podłużny pawilon toaletowy został oddzielony wąskim korytarzem. Ważnym odniesieniem, dostrzeżonym w istniejących budynkach, był odznaczający się na rzutach element - pomieszczenie na planie sześciokąta lub ośmiokąta. Został on wykorzystany i przetworzony, czego efektem są siedziska, ułożone w podobnym kształcie.
Materiał użyty na elewacji zewnętrznej to kamienne płyty. Użycie trwałego i szlachetnego materiału przystaje do rangi miejsca i otaczającej „białej architektury” Łazienek. Lekkie w odbiorze wnętrza nawiązują dialog z wyrazistą, prostopadłościenną bryłą. Ściany zaokrąglono w narożnikach, nadając płynności
i delikatności. Wnętrza łazienek rozświetlono naturalnym światłem, doprowadzonym przez świetliki umieszczone w dachu. Na ścianach zaproponowano proste w utrzymaniu tworzywo syntetyczne
o falowanej fakturze, a na posadzce oraz suficie użyto jasnego lastryko. Charakterystycznym akcentem jest różowy marmur, na którym ustawiono umywalki i z którego wykonano siedziska.
Poprzez wprowadzenie zielonego dachu częściowo „oddana” zostaje powierzchnia biologicznie czynna. Ponadto, staje się on miejscem zamieszkania dla owadów, ptaków i innych zwierząt. W trosce o środowisko naturalne wybrano produkty zużywające jak najmniej energii i wykorzystujące minimalne zasoby wody.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9