Projekt:
#1069 - Zielona toaleta

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1069

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Głównym założeniem projektu Zielonej Toalety było wpisanie budynku w otaczającą polanę zachowaniu charakterystycznych cech architektury tatr. Dominującą formę przyjęło szerokie zadaszenie, pokryte zielenią i wykończone nowoczesnym akcentem w postaci blachy cortenowej wzdłuż okapu. Od strony lasu zadaszenie sięga samej ziemi, dzięki czemu granica pomiędzy polaną a budynkiem całkowicie zanika, dając efekt bryły wynurzającej się z otaczającej zieleni.
Elewację budynku pokrywają szerokie, drewniane deski, nawiązujące do tradycyjnej architektury bacówek. Stolarka, w odpowiadającym antracytowym kolorze, nie wybija się z elewacji. jedynym wyjątkiem są mleczno szklane drzwi przedsionków toalet, zapewniające dodatkowe oświetlenie wnętrza bez uszczerbku na prywatności użytkowników.
Wnętrza toalet zostały zaprojektowane z myślą o kontakcie z naturą. Okna przy umywalkach kadrują widok na szczyty Tatr, a delikatne umywalki, stojące na jasnym, betonowym blacie, stają się biżuteryjnym dodatkiem. Ściany zostały wykończone sklejką w naturalnym, jasnym odcieniu, przybliżającą użytkownikom kontakt z lasem. Filigranowe lustra, obracające się na stelażu, nie przesłaniają widoku, jednocześnie zapewniając pełną funkcjonalność łazienki.
Otoczenie wokół budynku zaprojektowano według tej samej zasady. Delikatne pagórki o organicznych kształtach stają się oparciem dla ławek. Drewniane siedziska oraz cortenowe podstawy ławek nawiązują do materiałów wykończeniowych budynku, tworząc z nim spójną przestrzeń. Wśród pagórków zaprojektowano oświetlenie zewnętrzne w postaci niskich lamp zasilanych energią słoneczną, dającą światło po zmroku.
Budynek zaprojektowano w konstrukcji szkieletowej, wykorzystując potencjał drewnianego budownictwa ekologicznego i korzystając z miejscowych materiałów. Zielony dach zapewnia naturalną retencję wody, minimalizując wpływ projektowanej zabudowy na środowisko. Budynek ogrzewany zostanie za pomocą pompy ciepła, a ocieplenie ścian wełną drzewną zapewni odpowiednie parametry cieplne. Planuje się również zastosowanie technologii wykorzystania szarej wody w celu spłukiwania toalet. Dzięki temu oraz dzięki bateriom elektronicznym z czujnikami zmniejszy się zużycie bieżącej wody oraz ilość zanieczyszczeń generowanych przez użytkowników.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9