Projekt:
#1104 - Toaleta biała

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1104

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Celem było zaproponowanie pawilonu o prostym układzie – nawiązującej do sąsiedniego budynku, a jednocześnie będącego współczesną kontynuacją i interpretacją rzeźbiarskiej zabudowy w Łazienkach.
Toaleta została podzielona na dwie strefy: zewnętrzną (od strony ul. Myśliwieckiej oraz wejścia do parku) oraz wewnętrzną (widoczną i dostępną od strony parku). Strefa zewnętrzna bryły jest zupełnie pozbawiona otworów – bryła jest jedynie tłem dla sąsiedniego budynku o wartości historycznej. Natomiast w strefie wewnętrznej znajdują się dwa niezależne wejścia: do toalety, które wydaje się być ukryte, oraz do pomieszczenia z punktem informacyjnym, które jest dostępne z głównej alejki parku.
Dominującą barwą zewnętrza bryły jest biel przedstawiona przy pomocy 4 różnych materiałów: ceramicznych płytek, betonu, tynku i malowanej proszkowo stali. Monotonnie kolorystyczną przełamano chromowanymi wykończeniami stolarki oraz płytami kortenowymi. Wnętrze pawilonu również jest utrzymane w bieli, którą zakłada się przełamać głębokimi odcieniami niebieskiego i zielonego oraz chromowanymi i złotymi detalami. Kontrastowe wnętrze w całym pawilonie pozwoli na dogodne korzystanie z niego wszystkim użytkownikom, nie ograniczając jego dostępności.
Cechą charakterystyczną dla elewacji jest ich warstwowość. Głównym elementem jest układ białych, ceramicznych płytek o pionowej artykulacji, które zostały podniesione względem poziomu 0.00 w taki sposób, aby uwypuklić wrażenie lekkiej, płynącej bryły. Całość założenia jest zwieńczona gzymsem, którego układ nawiązuje do gzymsu w budynku sąsiednim. Wejścia do budynku wyraźnie odróżniają się od reszty założenia. Zostały one zaznaczone poprzez interpretację portyku wykończonego płytami z białego betonu oraz chromowanymi detalami – tworząc wrażenie „wciśniętych brył”. Wejście do strefy z toaletami zostało dodatkowo podkreślone ciemnymi kortenowymi płytami oraz białymi panelami.
Obiekt zostanie wyposażony w instalacje wodociągową i kanalizacyjną. Zakłada się odzyskiwanie wody szarej oraz wykorzystywanie wody deszczowej.
Ponadto przewiduje się instalację elektryczną, system monitoringu oraz regulacji natężenia oświetlenia.
Konstrukcja szkieletowa posadowiona na płycie fundamentowej.
Powierzchnia zabudowy: 76,81 m2
Powierzchnia utwardzona: 13,18 m2
ŁĄCZNIE: 89,99m2

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9