Projekt:
#1115 - DWA KOŁA NA SZLAKU

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1115

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

IDEA
WIODĄCYM ZAŁOŻENIEM W TRAKCIE PROJEKTOWANIA OBIEKTU BYŁO ZMAKSYMALIZOWANIE FUNKCJONALNOŚCI, UDAŁO SIĘ TO UZYSKAĆ PRZY JEDNOCZESNYM ZACHOWANIU ASCETYCZNEJ FORMY. CHARAKTERYSTYCZNA SYLWETA NAWIĄZUJE DO WZNIESIEŃ ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W BEZPOŚREDNIEJ BLISKOŚCI DZIAŁKI. ARCHITEKTURA OBIEKTU ŁĄCZY CECHY OKOLICZNEJ ZABUDOWY PASTERSKIEJ W SZCZEGÓLNOŚCI DUŻYCH STODÓŁ ORAZ MALUTKICH SZAŁASÓW. PRZEJAWIA SIĘ TO PRAGMATYCZNOŚCIĄ OBIEKTU, SKROMNOŚCIĄ DETALU ELEWACJI ORAZ SYMETRYCZNĄ ELEWACJĄ FRONTOWĄ Z DUŻYMI WROTAMI W ŚRODKU ORAZ DWOMA POMNIEJSZYMI OTWORAMI PO BOKACH.


MATERIAŁY
DO BUDYNKU PROWADZI NAS PODEJŚCIE Z DESEK – ZABIEG TEN MA NA CELU OGRANICZENIE NIEEKOLOGICZNEGO ZBACZANIA TURYSTÓW POZA WYZNACZONY SZLAK. WPROWADZENIE SUBTELNEGO DETALU PIONOWYCH PODZIAŁÓW POPRZEZ POKRYCIE POŁACI DACHU I ELEWACJI SUROWYMI DESKAMI-DRANICAMI NAWIĄZUJE BEZPOŚREDNIO DO HISTORII BUDOWNICTWA SZAŁASÓW PASTERSKICH I STODÓŁ REGIONU PODHALA. KOLEJNE NAWIĄZANIE DO ZABUDOWY REGIONU UZYSKANO DZIĘKI ZASTOSOWANEJ KOLORYSTYCE. KONSTRAST CIEMNEJ SZAROŚCI ELEMENTÓW WYSTAWIONYCH NA DZIAŁANIE CZYNNIKÓW ATMOSFERYCZNYCH Z NATURALNIE BRĄZOWĄ PODBITKĄ W PODCIENIU I WNĘTRZEM W JASNYCH BARWACH KAMIENIA I DREWNA.


KONSTRUKCJA
KONSTRUKCJA DACHU ZAPROJEKTOWANA ZOSTAŁA ZGODNIE Z TRADYCJĄ Z LITEGO DREWNA, NATOMIAST ŚCIANY Z NOWOCZESNEGO SYSTEMU DWUTEOWYCH BELEK KONSTRUKCYJNYCH. IZOLACJĘ PRZEGRÓD STANOWI WEŁNA ORAZ DODATKOWO PŁYTY Z NATURALNYCH WŁÓKIEN DRZEWNYCH. SĄ TO WSPÓŁCZESNE MATERIAŁY O PERFEKCYJNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH TERMOIZOLACYJNYCH I BARDZO DOBREJ IZOLACYJNOŚCI AKUSTYCZNEJ. POZWAJĄ PROJEKTOWAĆ I BUDOWAĆ EKOLOGICZNIE ORAZ ENERGOOSZCZĘDNIE.


INSTALACJE
PRZEWIDZIANO ZASTOSOWANIE POMPY CIEPŁA, ODZYSKU WODY SZAREJ ORAZ OSZCZĘDNOŚĆ ZUŻYCIA WODY POPRZEZ DOBRANIE ODPOWIEDNIEJ ARMATURY I SYSTEMÓW OSZCZĘDZANIA. PONADTO, ZAPROJEKTOWANY ZOSTAŁ SYSTEM WYKORZYSTANIA I ODPROWADZANIA CZĘŚCI WÓD OPADOWYCH, BEZPOŚREDNIO DO WOLNOSTOJĄCYCJ ZBIORNIKÓW NA WODĘ, POPRZEZ RYNNĘ POGRĄŻONĄ, UKRYTĄ W ŚRODKOWEJ CZĘŚCI POŁACI DACHU.


TECHNOLOGIE
WEJŚCIE ODBYWA SIĘ PRZEZ PRZEDSIONEK ZAMYKANY AUTOMATYCZNIE ROZSUWANYMI DRZWIAMI Z MOŻLIWOŚCIĄ ZAMKNIĘCIA NA NOC. ZASTOSOWANO TU ENERGOOSZCZĘDNE OŚWIETLENIE Z CZUJNIKAMI RUCHU, ORAZ SUBTELNE PODŚWIETLENIE DOJŚCIA DO BUDYNKU W POSTACI LISTWY LED ZAMONTOWANEJ W DOLNEJ CZĘŚCI ELEWACJI. WYGIĘTA BRYŁA Z GŁĘBOKIMI PODCIENIAMI POZWALA NA LIKWIDACJĘ EFEKTU ZANIECZYSZCZENIA ŚWIETLNEGO ORAZ POZWALA OGRANICZYĆ WPŁYW WIATRU, ŚNIEGU I DESZCZU NA TURYSTÓW I PRACOWNIKÓW KORZYSTAJĄCYCH Z OBIEKTU.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9