Projekt:
#1117 - Projekt koncepcyjny pawilonu o funkcji toalety publicznej w Łazienkach Królewskich w Warszawie

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1117

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

UKŁAD FUNKCJONALNY
Wnętrze zostało podzielone na strefę z biletomatami, kioskiem oraz samoobsługowym punktem informacyjnym oraz strefę toalety publicznej. W jej skład wchodzą pomieszczenia toalety damskiej i męskiej, toaleta dla niepełnosprawnych oraz osobny pokój do karmienia i przewijania dzieci. Wyodrębniono również pomieszczenie porządkowe i pomieszczenie techniczne.
OGÓLNODOSTĘPNOŚĆ
W celu ułatwienia korzystania z obiektu przez osoby niepełnosprawne toaleta przystosowana do ich potrzeb została zlokalizowana na wprost głównego wejścia. Wyróżniono kolorystycznie ościeżnice, klamkę oraz piktogram, aby ułatwić orientację osobom niedowidzącym. Miska ustępowa została oddalona od ściany z jednej i drugiej strony o co najmniej 90cm i wyposażona została w czerwoną deskę. Umywalka oddalona od ściany o 40cm ułatwia manewr wózkiem inwalidzkim.
UTRZYMANIE CZYSTOŚCI
Wszystkie materiały zostały dobrane w sposób ułatwiający utrzymanie czystości. Automaty z biletami oraz punkt informacyjny zostały zabudowane, aby tworzyć jedną powierzchnie ułatwiającą sprzątanie. W toaletach przestrzeń z umywalkami została wyposażona w zalustrowe dozowniki na mydło i ręczniki papierowe oraz podblatową umywalkę i śmietnik. Takie rozwiązanie sprawia, że wszystkie czynności higieniczne odbywają się w obrębie blatu co znacząco ułatwia utrzymanie czystości.
INSTALACJE I EKOLOGIA
Budynek zostanie wyposażony w instalacje wod-kan, wentylację, internet oraz monitoring. Ogrzewanie oraz podgrzanie wody zapewni instalacja gruntowej pompy ciepła. Planuje się odzysk wody deszczowej. Zaprojektowano dach retencyjny magazynujący ok 80l na 1m2 co daje ok 6300l pojemności. Woda z dachu częściowo przedostaje się do wewnętrznego zbiornika o pojemności 650l a stamtąd wprowadzana jest do instalacji i pozwala na spłukiwanie wody w ustępach. Pozostała woda może posłużyć do podlewania otaczających terenów zielonych a jej nadmiar odprowadzany będzie do kanalizacji. Pozostawiono również możliwość instalacji systemu paneli fotowoltaicznych ale ze względu na obszar mocno zacieniony przez otaczające drzewa należy przemyśleć jego opłacalność .
OŚWIETLENIE
Przestrzeń komunikacyjna zostanie równomiernie oświetlona za pomocą listew ledowych. Pozwoli to uniknąć efektu olśnienia co jest szczególnie ważne dla osób z niepełnosprawnościami. Toalety doświetlone światłem liniowym oraz centralnym zabudowanym w warstwie sufitu podwieszanego o rozproszonym świetle.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9