Projekt:
#1194 - Toaleta w Tatrzańskim Parku Narodowym

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1194

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Proponowana toaleta to zadaszona bryła rozdzielona na dwa mniejsze obiekty, o prostej formie uzyskanej przy użyciu materiałów naturalnych - kamienia oraz drewna (w tym drewna odzyskiwanego). Konstrukcja ścian (32cm) parterowego budynku zbudowana z kamieni; ściany szczytowe w szkieletowej konstrukcji drewnianej. Stolarka drzwiowa i okienna wykonana z drewna sosnowego. Dwuspadowy dach z kalenica o kierunku dłuższego boku i o jednakowym kacie nachylenia 49 stopni wraz z wyraźnie wykształconym i nisko opuszczonym okapem nawiązuje do tradycyjnej formy występującej w Dolinie Chochołowskiej. Na jego konstrukcję składają się krokwie o przekroju 8x16 cm zakończone ozdobnie, opierające się na murłatach o przekroju 16x16 cm. Krokwie spinają deski kleszczowe (4x16), które pełnią rolę estetyczną i służą jako podkonstrukcja sufitu; oparte na kamiennych ścianach i do nich przymocowane by uniknąć ‘odrywania’ gdy działać będzie ssanie na dach w postaci wiatru. Dach o rozpiętości 576 cm pokryty jest deskami drewnianymi o szerokościach 16cm i 8cm, ułożonymi w takim rytmie, by co trzecia deska będąca deską o mniejszej szerokości akcentowała krokiew, nad którą się znajduje. Proponuje się wykonanie pokrycia z drewna odzyskanego. By uniknąć użycia żelbetu, planuje się wykonanie fundamentów z kamieni przy zastosowaniu tradycyjnych metod.
Planuje się ogrzewanie nawiewowe oraz wentylacje naturalna możliwa dzięki otworom okiennym oraz otworom wentylacyjnym umieszczonym w ścianach zewnętrznych pod sufitem. By zapewnić łatwość utrzymania budynku w czystości, jako materiał podłogowy proponuje się gres szkliwiony terazzo w naturalnej kolorystyce.
Oświetlenie wewnętrzne zostało umieszczone pod sufitem między belkami kleszczowymi, natomiast zewnętrze tylko na dłuższych bokach budynku (jako podświetlenie i oświetlenie strefy przedwejściowej), na ścianie pod okapem, na wysokości 260 cm, tak by nie raziło nadmiernie i nie było widziane bezpośrednio.
Prosta kompozycja ścian zapewnia dowolność w umieszczeniu plakatów informacyjnych, które dla ujednolicenia wyrazu osadzone zostałyby w drewnianych ramach.
Pomieszczenie stacji trafo zostało wyizolowane od pozostałych pomieszczeń. Zbiornik na wodę deszczową został umiejscowiony na zewnątrz budynku od strony południowej elewacji.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9