Projekt:
#1223 - Salon toaletowy przy Agrykoli

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1223

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

IDEA
Najważniejsze w projekcie jest zachowanie ducha Łazienek Królewskich poprzez prostą, elegancką formę, przy równoczesnym zastosowaniu jak największej ilości ekologicznych rozwiązań, opisanych poniżej. Wykończenie jest zaprojektowane na zasadzie „na odwrót” – czyli na zewnątrz znajdują się kafelki, a wewnątrz bardziej eleganckie, kamienne płyty. Dodatkowo zewnętrzne płytki pełnią funkcję edukacyjną – gatunki odbitych roślin można znaleźć na terenie parku.
KONSTRUKCJA
Konstrukcję nośną budynku stanowi drewniany szkielet słupowo-belkowy na fundamencie murowanym z bloczków betonowych. Budynek stoi na płycie betonowej. Do ocieplenia ścian użyte są 40 cm sprasowane bloczki słomiane, które charakteryzują się wysokim parametrem termoizolacyjności a ponadto są bardzo zdrowe dla człowieka, ponieważ doskonale regulują poziom wilgoci w pomieszczeniach. Ściany z obu stron pokryte są 2cm płytami OSB. Dach budynku jest lekkim dachem ekstensywnym.
MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE
Ściany zewnętrzne: wypalane kremowe płytki gliniane z odbitymi, wklęsłymi wzorami roślin, znajdującymi się na terenie parku; ręcznie robione przez rzemieślnika
Korytarz: kremowy biały tynk gliniany gruboziarnisty, z sieczką słomianą
Ściany wewnętrzne: toaleta damska - różowy marmur i biały tynk mineralny; toaleta męska: biały marmur i biały tynk mineralny; toaleta dla niepełnosprawnych: biały marmur; pozostałe pomieszczenia: biały tynk mineralny
Podłogi: toalety: biały/różowy marmur; kiosk i pomieszczenie techniczne: żywica epoksydowa; na zewnątrz + korytarz: szare kwadratowe płyty kamienne; dach: biały tynk mineralny
ZASTOSOWANE TECHNOLOGIE
Ogrzewanie: kolektor pionowy pompy ciepła; kolektor umieszczony w pomieszczeniu technicznym
Elektryczność: panele fotowoltaiczne na dachu + przyłącze prądu z miejskiej sieci
Kanalizacja: przyłącze do miejskiej kanalizacji ścieków
Woda: przyłącze do miejskich wodociągów; zamontowanie zbiorników szarej wody pod umywalkami, połączonych z toaletami (w razie nadmiaru płynu w zbiorniku, woda odpływa do kanalizacji)
Zastosowanie rozwiązań oszczędzających wodę: woda z kranu na czujkę ruchu; ponowne wykorzystanie szarej wody
Wentylacja: Grawitacyjna, w łazienkach po min. dwa otwory
Oświetlenie: wykorzystanie światła LED w łazienkach, sterowane czujnikami ruchu
Inne
Na dachu zostały umieszczone świetliki, które w dzień zapewniają dodatkowe naturalne doświetlenie w toaletach (mleczne szkło) oraz w korytarzu (przezroczyste szkło).

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9