Projekt:
#1233 - TOALETA KOŁO SZLAKU

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1233

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Projekt zakłada podzielenie tradycyjnej geometrii szałasu pasterskiego na kilka części oraz przesunięcie ich wzgledem siebie. Ten zabieg pozwala na urozmaicenie elewacji budynku oraz posadowienie okien w miejscu przesunicia, co daje możliwość na boczne i górne naturalne oświetlenie. Dach zachowuje kąt 45 stopni, a ściany pod lekkim kątem schodzące sie do osi budynku powoduja, że cała bryla toalety odporna jest na trudne, zmieniające się warunki atmosferyczne.

W projekcie wykorzystano lokalne dostępne materialy do budowy. Konstrukcja budynku nawiązuje rozwiązaniami technicznymi do podhalańskiej architektury. Cała konstrukcja budynku, ktora opiera sie na drewnianych ramach jest wyeksponowana we wnętrzu, co sprawia, że jest zachowany jednolity język architektury, zewnetrzenej z weznętrzną.

Materiały zastosowane w projekcie nawiazują do kolorystyki otaczającego krajobrazu oraz korespondują z najblizszą architekturą. W projekcie przewidziano wentylację grawitacyjno/mechaniczną, ogrzewanie tradycyjne oraz możliwość podłączenia pieca i rozprowadzenie płaszcza wodnego po budynku. Projekt zakłada wykorzytanie wody opadowej do spłukiwania toalet. Istnieje również możlowość założenia na dachu kolektorów słonecznych.

Bryła budynku zostala rozsunięta na dwie części, dzięki czemu powstalo miejsce na schronienie dla “strudzonego wędrowca” a szklana część dachu dodaje lekkości oraz powoduje, że turysta może dalej obserwować piękno przyrody wokół, jednocześnie chroniąc się przed deszczem. Powstały przesmyk oraz okna na bokach ścian powodują transparentność budynku w krajobrazie, dzięki licznym odbiciom i refleksom. Projekt wnętrza opiera sie na wykorzystaniu naturalnych, surownych materiałów, jak kamień i drewno, odpowiednio zaimpregnowane.

Rozsunięta bryła i powstałe nisze w elewacji budynku dają miejsce na postawienie nart czy zamontowanie półki na turystyczne plecaki we wnętrzu budynku. Na zewnątrz istnieje możliwość dołączenia ławek. Budynek w ten sposób jest dostosowany do intensywnej turystyki górskiej.

Powyższe rozwiązania sprawiają, że projekt stał sie przyjazny dla górskiego krajobrazu i turystów przemierzających Tatry, dając schronienie, jednocześnie wpisując się w otoczenie materiałami i kolorystyką. Jest jak jeden z szalasow pasterskich widzianych z daleka, jak glaz wyrastajacy z gorskich dolin, coraz czesciej niestety, zanikajacych z górskiego krajobrazu.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9