Projekt:
#1256 - PRZYSTANEK W DOLINIE

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1256

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Ze względu na wyjątkowe otoczenie przyrodnicze projekt toalety publicznej w Dolinie Chochołowskiej, stanowił wyzwanie. Należało zaprojektować go w taki sposób aby wkomponował się w otoczenie oraz uwzględniał potrzeby zarówno ludzi jak i dzikich zwierząt zamieszkujących okoliczne lasy. Ma na uwadze nie tylko potrzeby ludzi, ale także zwierząt mieszkających w okolicy. W efekcie powstał przystanek dla turystów jednocześnie uwzględniający potrzebę zachowania naturalnego krajobrazu, miejscowej architektury oraz wspomnianą wcześniej ochronę dzikich zwierząt.
Opisane cele osiągnięto za pomocą nawiązania do tradycyjnej podhalańskiej architektury, wykorzystania naturalnych materiałów oraz ograniczenie ingerencji w przestrzeń. Od lat obecne na miejscu drzewa w połączeniu nowo zaprojektowanymi stworzyły pierścień okalający budynek, swego rodzaju kurtynę oddzielającą naturę od ingerencji człowieka. W praktyczny sposób ogranicza światło i hałas wydobywający się z toalety, zapobiegając przyciąganiu dzikich zwierząt.
Budynek toalety wykonany jest w konstrukcji szkieletowej, pokrytej z zewnątrz drewnianymi deskami. Bryła budynku stanowi prostopadłościan przykryty spadzistym dachem, którego kalenica przebiega równolegle do dłuższego boku. Dach jest ważnym elementem, gdyż niektóre krokwie wydłużono, w celu domknięcia oraz dodatkowego zabezpieczenia obiektu.
We wnętrzach postawiono na prostotę oraz funkcjonalność. Na ścianach i podłogach zastosowano łatwe w utrzymaniu materiały. Do tego dodano elementy z kolekcji KOŁO. W ten sposób uzyskano wnętrze klarowne, eleganckie oraz spełniające normy dostępności dla osób z niepełnosprawnością.
Oświetlenie obiektu, zredukowano do minimum. Zastosowano lekkie oświetlenie zewnętrzne strefy przed wejściowej, gdzie natężenie światła jest dostosowane do warunków panujących na zewnątrz. Dodatkowym powodem niskiego natężenia światła jest ograniczenie przyciągania dzikich zwięrząt

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9