Projekt:
#1276 - Łazienki KOŁOkrólewskie

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1276

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Ideą projektu było stworzenie architektury, która nie dominuje nad otoczeniem. Budynek został zaprojektowany z poszanowaniem istniejącego układu przestrzennego, zabytkowego drzewostanu i roślinności. Projekt zakłada podział obiektu na 2 oddzielne strefy. Usług (kiosk, biletomaty, pom. techniczne), strefę toalety publicznej. Pomiędzy nimi łączaca je przekryta pergolą strefa komunikacji z ławką, w którą wkomponowano stojak dla rowerów. Toalety wraz ze strefą usług zaprojektowano jako dostępne dla osób niepełnosprawnych. Konstrukcja: Posadowienie - płyta żelbetowa. ściany- szkielet stalowy wypełnieniony wełną mineralną, ściana wentylowana. Strop - gęstożebrowy. Dach- dach zielony intensywny, o grubości warstwy wegetacyjnej 20cm do nasadzeń traw i łąk kwietnych. Zakłada się odprowadzenie wód opadowych z dachu do ogrodów retencyjnych (deszczowych) lub studni chłonnych. Elewacje wykończenie: elewacje drewniane. Dla strefy budynku - toalety publiczne- deski elewacyjne czarne opalane metodą Shou Sugi Ban. Dla strefy komunikacji i usług elewacja drewniana w kolorze naturalnym. Wykończenie wewnętrzne: ściany - w strefie toalet płyty HPL . W strefie usług - okładzina drewniana i płytki ceramiczne. Posadzki: posadzka na całej powierzchni - betonowa posadzka przemysłowa. Stolarka drzwiowa stalowa.
Zakładane instalacje zewnętrzne: pompa ciepła. Zakładane instalacje wewnętrzne: elektrycznaoświetlenia,elektryczna , niskoprądowa, wentylacji mechanicznejz rekuperacją, wodno kanalizacyjna

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9