Projekt:
#1292 - Łazienka KOŁO gór

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1292

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Głównym założeniem projektu było stworzenie budynku wtapiającego się w tło lasu i gór, tak aby nie konkurował z krajobrazem. Ważnym aspektem było nawiązanie do tradycji i inspiracja architekturą podhalańską oraz utrzymanie klimatu budynków charakterystycznych dla Doliny Chochołowskiej. Budynek został usytuowany w zachodniej części działki. Kalenica dachu ustawiona jest w kierunku wschodnio-zachodnim, dzięki czemu w strefie umywalek od strony południowej zapewnione jest naturalne doświetlenie oraz rozprzestrzenia się widok na polane. Cały obiekt stworzono zgodnie z projektowaniem uniwersalnym oraz z uwzględnieniem aspektów środowiskowych. Bryła na planie prostokąta jest prosta oraz zwarta, z uskokiem podkreślającym podział funkcji, natomiast główne wejście do toalet zostało zaznaczone za pomocą wnęki. Budynek jest jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony, wykonany w konstrukcji drewnianej. Jako fundamenty została użyta płyta fundamentowa. Dookoła budynku znajduje się taras posadowiony na gruncie, dzięki czemu również ograniczamy prace ziemne. Dobierając materiały elewacyjne zależało nam przede wszystkim, aby budynek stanowił tło dla wyjątkowego krajobrazu, a kolory nie kontrastowały z otoczeniem. Dlatego właśnie zastosowano lokalne surowce. Jako pokrycie dachowe został użyty gont. Dalej wykorzystano surowe drewno, które z czasem zszarzeje i wtopi się w las. Na koniec zastosowano kamienny cokół. Klimat otaczających gór i lasów oraz ich kolorystyka stanowiły główne aspekty, którymi kierowałyśmy się projektując wnętrze obiektu. W strefie umywalek zastosowano kafle podłogowe imitujące drewno oraz zielone kafelki ścienne. Dzięki czemu stojąc wewnątrz budynku, czujemy jak natura przenika do środka. Aby urozmaicić i ożywić pomieszczenie, wybrano kamienny blat lastryko. Dla dodatkowego efektu zaprojektowano ścianę z materiałem imitującym kamień, która stanowi tło dla stojących luster. Budynek został podzielony na dwie strefy: część toalet z głównym wejściem o strony południowej oraz cześć przeznaczoną wyłącznie dla pracowników od północy. Toaleta Bez Barier została zlokalizowana w środkowej części obiektu. Wszystkie elementy wyposażenia umieszczone są na odpowiednich wysokościach, w zgodzie z projektowaniem uniwersalnym. Toaleta damska oraz męska ustawione są symetrycznie względem środka budynku. W północnej części budynku ulokowano pomieszczenie gospodarcze dla pracowników TPN, natomiast w środkowej części pomieszczenie techniczno-magazynowe.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9