Projekt:
#1301 - POD KLINOWĄ CZUBĄ

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1301

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Wychodząc z założenia jakim jest projektowanie architektury dla podniesienia walorów estetycznych miejsca, w którym się znajduje, zdecydowano się umiejscowić budynek w najmniej atrakcyjnej części działki. Dzięki temu podniesiono jakość przestrzeni, zachowano cały naturalny drzewostan oraz skierowano wzrok użytkownika poprzez korytarz otwarty na Klinową Czubę - wzniesienie reglowe w Tatrach Zachodnich. Drugim kierunkiem podkreślonym przez rampę umieszczoną prostopadle do korytarza jest widok na Spaloną Czubę.

Zadaszony korytarz i rampa umożliwiająca dostęp do budynku dla osób niepełnosprawnych stanowią główną trzon komunikacyjny budynku. Z uwagi na znaczącą różnicę terenu zaprojektowano również schody.

Projektanci zdecydowali się na szereg udogodnień dla turystów, m.in.: stojaki na rowery, stojaki na narty skitourowe, ławki obok przystanku kolejki, dozownik na worki na śmieci, które turyści mogą zabrać ze sobą.

“Z natury budownictwo ludowe rozwija się na zasadzie ewolucji, długotrwałego procesu eliminacji pomyłek” ~ Andrzej Basista “Opowieści budynków. Architektura czterech kultur” (1995)

Zgodnie z ideą architekta zdecydowano się na sprawdzone rozwiązania wpisujące się w kanon architektury ludowej. Dach zakończony jest przysztychami, a jego pokrycie stanowi gont. Zaprojektowano nowoczesny, dobrze doświetlony budynek w stylu podhalańskim. Duże przeszklenia do wnętrza toalet, wypełnione luksferami, zostały ukryte wewnątrz korytarza, a wycięcie w bryle uzupełniono ażurowym trejażem.

Podczas projektowania wnętrza postawiono duży nacisk na edukację użytkowników, poprzez zastosowanie naturalnych, lokalnych materiałów, oraz wypisanie krótkich ciekawostek na ich temat, umiejscowionych bezpośrednio na danym materiale. Dodatkowo zaprojektowano miejsce na plakaty informacyjno-edukacyjne.

Ze względu na roztopy oraz wysoki współczynnik przemarzania gruntu zdecydowano się na fundamenty śrubowe. Dzięki temu rozwiązaniu umożliwiono swobodny przepływ wody z wyższych pięter gór do pobliskiego potoku. Ponadto nie jest to rozwiązanie tak ekspansywne jak wylewanie fundamentu betonowego. Z uwagi na przysadzistość bryły zdecydowano również o ukryciu śrub fundamentowych za ekranami stanowiącymi przedłużenie elewacji.

Projektowany budynek spełnia część wymagań certyfikatu DGNB - m.in. wymóg przemyślanego projektowania powierzchni celem łatwego utrzymania czystości w toalecie publicznej (TEC. 1.5). Sprzyjają temu wybrane materiały wykończeniowe oraz wisząca armatura.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9