Projekt:
#1323 - Łazienka KOŁO Szlaku

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1323

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Umiejscowienie publicznej toalety w Tatrzańskim Parku Narodowym jest niezwykle ważnym przedsięwzięciem, ponieważ aktualne standardy potocznie zwanych „Toi Toi”-ów pozostawiają wiele do życzenia, a ingerencja w naturalny krajobraz musi być bardzo przemyślana. Na charakter projektowanego obiektu wpływa obecna w tamtych rejonach tradycyjna drewniana architektura podhalańska.
Zastosowana została konstrukcja z sosnowych, opracowanych pół-bali, pomiędzy którymi zastosowano ocieplenie z wełny mineralnej. Wiązania węgłów z bali zostały wykonane metodą na obłap, a okap został obniżony z zastosowaniem przysztychów. Wykorzystano lokalne, naturalne materiały budowlane aby jak najmniej kontrastować z krajobrazem oraz ograniczyć transport. Budynek posadowiony został na płycie fundamentowej. Program funkcjonalny składa się z osobnych toalet: męskiej, damskiej oraz dla osób z niepełnosprawnością, która jednocześnie pełni rolę pomieszczenia rodzica z dzieckiem. Pomieszczenie gospodarcze dla pracowników TPN posiada dwa wejścia. Jedno do zadaszonego przedsionka przed toaletami oraz drugie od tyłu. Pomieszczenia techniczne i magazynowe zostały rozdzielone. W pomieszczeniu technicznym znajduje się właz na poddasze, na którym umiejscowione zostały urządzenia obsługujące toaletę. Do wentylacji został zastosowany rekuperator umieszczony na poddaszu i systemem rur schowanych w suficie podwieszanym.
Elewacja jest mocno inspirowana stylem podhalańskim - na półszczycie została umieszczona kozica - symbol TPN. Dach pokryty jest naturalnym gontem, a cokół i ściana zasłaniająca wejście wykonane zostały z kamienia. Przed toaletą wykonane zostały utwardzenia, tak aby umożliwić dostęp dla osób z niepełnosprawnością oraz ułatwić przejazd kolejce, która zatrzymuje się w tamtym miejscu. Przed toaletą postawione zostały ławki ze stolikami, wykonane przez lokalnego rzemieślnika - każdy zestaw posiada dwa poziomy blatów, a od wewnętrznej strony nie posiada ławek tak aby umożliwić korzystanie z nich osobom poruszającym się przy pomocy wózków inwalidzkich.
Całe założenie ma charakter współgrający z naturalnym krajobrazem Tatrzańskiego Parku Narodowego i w integralny sposób wpisuje się w klimat Podhala.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9