Projekt:
#1324 - Przystanek KOŁO Doliny Chochołowskiej

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1324

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Lokalizacja Przystanku KOŁO w Dolinie Chochołowskiej, stanowi bufor wygodnej trasy, którą można pokonać kolejką lub rowerem, do tej bardziej wymagającej. To miejsce zmienia się charakter doliny. Dlatego proponuję obiekt, który poza funkcją toalety, jest schronieniem przed wiatrem i punktem informacyjnym. Budynek można zasłonić przesuwnymi ściankami w całości, na noc lub częściowo. W razie gorszej pogody, możliwe jest niepełne przysłonięcie ścian, w celu ochrony przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi.
Każda z toalet jest koedukacyjna a pisuary znajdują się w osobnym pomieszczeniu. Dzięki temu minimalizowane są kolejki. Dla turystów możliwe jest całkowicie bezdotykowe korzystanie z obiektu. Drzwi w prosty sposób otwierają się nogą i można je zablokować za pomocą łokcia. Woda, mydło i papier pobierane są z bezdotykowych odbieralników. Kosze na śmieci znajdują się jedynie w zamkniętych toaletach i mają małe otwory pozwalające na wrzucenie do nich tylko odpadów higienicznych.
Dach ma różne poziomy spadku. Pokryty jest panelami fotowoltaicznymi. Świetliki doprowadzają światło dzienne do każdej z toalet. Minimalizują zużycie energii, dzięki czemu obiekt będzie zero energetyczny. Budynek wykonany w technologii drewnianej ze ścianami działowymi z płyt g-k. Na posadzce, zarówno na tarasie jak i w pomieszczeniach toalet znajdują się antypoślizgowe płyty gresowe w kolorze antracytowym.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9