Projekt:
#1346 - KOŁO ŁAZIENEK

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1346

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Założenia projektowe
Pawilon zlokalizowany w bezpośrednim sąsiedztwie unikatowych obiektów – Ermitaż i Oficyna Ermitażu, względem których został usytuowany, wpisuje go w urbanistykę zabytkowego założenia Łazienek Królewskich.

Budynek rozplanowany na planie kwadratu, nawiązującym do klasycystycznych obiektów, z wydzieloną częścią centralną jako przedsionek oddzielający strefę toalet. Powiązaniem z zabytkową architektura założenia jest również kolumnada we współczesnej formie. Obiekt wyraźnie podzielony został na dwie strefy funkcjonalne – strefę intymną z toaletami oraz cześć publiczną od frontu. Zadaszony dziedziniec pełni funkcję wejściowo-informacyjną z punktem info w formie dotykowego ekranu, dekoracyjnej mapy Łazienek Królewskich na ścianie oraz ławki wkomponowanej w bryłę obiektu. Strefa publiczna uzupełniona została o niewielki lokal usługowy ze strefą z biletomatami oraz punktem sprzedaży.


Rozwiązania technologiczne i materiałowe

W projektowanym budynku zastosowana została konstrukcja żelbetowa, zapewniająca wysoką trwałość i odporność na zniszczenia. Nawiązując do kolorystyki zabytkowej architektury na terenie Łazienek Królewskich, elewacja pokryta została płytami włóknocementowymi w odcieniu piaskowym.
Przeszklenia w toaletach i świetlik dachowy w kolistym przedsionku zapewniają doświetlenie obiektu w ciągu dnia, natomiast niskoenergetyczne oświetlenie po zmroku.

Wnętrza łazienek utrzymane zostały w stonowanej kolorystyce. Wykończenie ścian oraz kabiny toaletowe wykonane z płyty HPL, cechującą się wysoką odpornością oraz łatwością w utrzymaniu i eksploatacji. Posadzki oraz postumenty pod umywalki wykonane z dekoracyjnego lastryko. W celu utrzymania prostej i eleganckiej estetyki wnętrz, elementy wyposażenia typy dozownik do mydła, podajnik ręczników papierowych, kosz oraz przewijak niemowlęcy, zamontowane zostały w zabudowie ściennej.

Rozwiązania ekologiczne
Projekt zakłada gromadzenie wody opadowej oraz wody szarej w zbiorniku zlokalizowanym pod obiektem (możliwa lokalizacja zbiornika w miejscu dodatkowej kabiny w damskim WC). Zastosowany został również zielony dach w postaci systemu ‘Dachu retencyjnego’, który umożliwia odbiór wody opadowej w celu dalszego wykorzystania. W celu ogrzewania obiektu zastosowano gruntową pompę ciepła. Wprowadzony został innowacyjny system E-Plant wytwarzający energię bezpośrednio z roślin, która może posłużyć do naładowania np. telefonu w strefie wejściowej.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9