Projekt:
#1366 - LEŚNY KĄCIK

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1366

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Zaprojektowany budynek pełniący funkcje toalety publicznej.Elewacje wykończone są naturalnym drewnem lokalnego pochodzenia, oraz naturalnym kamieniem lokalnego pochodzenia.Główną konstrukcję stanowią ściany zewnętrzne i 2 ściany wewnętrzne z naturalnego drewna o minimalnej grubości 25 cm oraz dach z grubych krokwi i desek.Dach ocieplony wełną mineralna i zabezpieczony kilkoma warstwami nieprzepuszczalnymi i wysoko paroprzepuszczalnymi oraz zielony dach wraz z odprowadzeniem wody z połaci i części zielonej dachu.
Izolację cieplną dachu przyjęto z wełny mineralnej oraz krokwi izolacja cieplna ścian zewnętrznych stanowi jednocześnie drewniana konstrukcja. Budynek usytuowany na żelbetowych słupach.-budynek posiada grzejniki elektryczne w toaletach, automatycznie ustawiające temperaturę. Nad wejściem jest kurtyna powietrzna.
Opis idei projektu Działka w kształcie wielokąta. Przewiduje budowę budynku o powierzchni około 60m2 wraz z tarasem. Wokół budynku wysypany żwir, ustawione przenośne ławki oraz obok drewniany „chodnik” powyżej poziomu gruntu, którym idąc można dowiedzieć się, czytając z tablic jak dbać o takie miejsca jak to i inne Parki Narodowe, informacje o dzikich zwierzętach czy występujących tutaj roślinach itp
Osoba NiepełnosprawnaDostępność budynku dla osób niepełnosprawnych od strony frontowej budynku. Tereny zielony przed i obok budynku dostosowane dla osób niepełnosprawnych. WC zawierają przyciski alarmowe i możliwość zmiany wysokości gniazdek. WC przeznaczone dla osoby niepełnosprawnej, jest również przeznaczone dla Matki z dzieckiem.
Budynek energooszczędny:- Budynek posiada panele fotowoltaiczne na jednej części dachu spadowego ustawione w stronę południową pod najlepszym kątem do wchłaniania energii, których energia używana jest przez urządzenie do zbierania wody z powietrza i wykorzystywania do obsługi budynku. Pozostała część energii jest używana przez budynek, albo magazynowana w akumulatorach. - Budynek posiada również system zbierający i magazynujący wodę deszczową, używaną również przez budynek (toalety) po odpowiednim przefiltrowaniu, oraz do nawadniania części zielonych budynku. - Budynek posiada energooszczędne oświetlenie czułe na ruch oraz posiada czujnik zmierzchu (wyłącza oświetlenie budynku, aby nie zanieczyszczać otoczenia sztucznym światłem) - przed budynkiem znajdują się kosze na śmieci (plastik, papier, bio oraz ogólne), które chowają się po zmierzchu i wychodzą wraz ze wschodem słońca, aby nie zachęcać dzikich zwierząt.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9