Projekt:
#1381 - PROJEKT KONCEPCYJNY PAWILONU O FUNKCJI TOALETY PUBLICZNEJ W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH W WARSZAWIE

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1381

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Ideą projektu jest wpisanie nowej zabudowy w otoczenie. Nowoczesna forma obiektu wkomponowuje się w istniejący układ zieleni poprzez przykrycie dachów i ścian roślinnością ekstensywną (żywe ściany i dachy). Dzięki takiemu zabiegowi obiekt staje się obiektem proekologicznym redukującym emisję CO2 do atmosfery oraz będzie stanowić swoistą atrakcję.
Projekt koncepcyjny zakłada zabudowę z ram kontenerowych z wykończeniem z płyt warstwowych z rdzeniem poliuretanowym. Przeszklenia projektuje się ze szkła o wysokich parametrach izolacyjności termicznej (co pozwala zredukować nakłady energetyczne odpowiedniego komfortu cieplnego i obniżyć koszty eksploatacji obiektu oraz zmniejszyć zanieczyszczenia). Dodatkowo planuje się wykorzystanie wysokich części (tj. przestrzeń nad sufitem podwieszonym (kiosku i toaleta dla os. niepełn.) do montażu urządzeń magazynujących wodę deszczową (spłukiwanie misek ust. i podlewanie zieleni). Projekt zakłada wykorzystanie energii odnawialnej poprzez montaż pompy ciepła (w pom. technicznym). Dzięki takim rozwiązaniom projektowym obiekt jest obiektem o niskim zużyciu energii (NZEB). Pawilon składa się z 5 modułów: kiosk, toaleta dla mężczyzn, toaleta dla os. niepełn., toaleta dla kobiet oraz pom. mag. Funkcje te uzupełnione są przez samoobsługowy punkt informacyjny oraz strefę z biletomatami. Obiekt jest jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony z dachem płaskim pokrytym roślinnością ekstensywną i miejscami z dostępnością tarasu widokowego, pełniącego funkcję nowego punktu obserwacyjnego. Zaprojektowano obiekt z uwzględnieniem przepisów prawa budowlanego. Wnętrze zaprojektowano stosując okładziny ze spieków kwarcowych w kolorze białym (ściany i posadzki) z akcentami w kolorze drewna. Zapewnia to łatwe utrzymanie czystości podczas eksploatacji, wysoką jakość i estetykę wykonania, wysoką trwałość i odporność na zniszczenie i uszkodzenie. Każda toaleta wyposażona jest w przewijaki. Projekt zakłada całoroczne wykorzystanie obiektu wyposażonego w instalacje: elektryczną, wod.-kan., c.o., c.w., went. mechanicznej, internet, monitoring. Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne obiektu (jako podświetlenie i oświetlenie strefy wejściowej) z możliwością sterowania.
Istotą jest wyeksponowanie istniejącej zabudowy historycznej i zieleni, poprzez wykreowanie współczesnej architektury, stanowiącej wartość dodaną miejsca. Proponowane rozwiązania arch.-przestrzenne są próbą znalezienia współczesnej formy, która wpasuje się i uzupełni zabytkową lokalizację.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9