Projekt:
#1390 - KOŁO ŚWIERKÓW

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1390

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Z szacunku do istniejącej zabudowy i sąsiedztwa KOŁO ŚWIERKÓW jest budynkiem zaprojektowanym w duchu tradycyjnych, drewnianych szop podhalańskich. Bryła to nowoczesna interpretacja zabudowy podhalańskiej. Prostopadłościan został podzielony na dwa kubiki. Prosta forma zwieńczona jest dwuspadowym dachem odpowiednim dla architektury Tatr. Projekt nie eksponuje rozbudowaną bryłą, jego potencjał tkwi w detalu elewacji. Zabieg mijania się desek drewnianych powoduje, że budynek lekko wędruje wśród otaczającej zieleni. Drewniana konstrukcja szkieletowa nawiązuje do historycznej bazy budownictwa na Podhalu. Lokalne, naturalne materiały takie jak drewno i kamień dominują w budynku.
Wnętrze toalety jest spójne z drewnianą elewacją. Deski są harmonijnym akcentem wśród białej armatury oraz prostokątnych płytek. Siatka stworzona przez podziały płytek zostaje zmiękczona przez linie zaokrąglonych luster znajdujących się nad każdą z umywalek. Miejsce pod umywalkami jest wykorzystane pod kosze na segregowane śmieci. Za zabudową strefy śmieci znajduje się przestrzeń
Panele fotowoltaiczne na południowej stronie budynku oraz instalacja wody szarej to podstawowe punkty dotyczące eksploatacji budynku. Drzwi zamykane automatycznie o danej godzinie oraz otwierane z rana pozwalają na zachowanie porządku w ciągu nocy. Tablice na plakaty informacyjno-edukacyjne przygotowane są w każdej z toalet oraz na zewnątrz budynku.
Projekt zagospodarowania terenu w najbliższym otoczeniu zakłada trzy dojścia z nawierzchnią z kamieni naturalnych, nie śliskich- odpornych na deszcz. Jedna ze ścieżek jest skrupulatnie przystosowana dla osób niepełnosprawnych. Odległości między kamieniami są niewielkie, aby poprawić komfort korzystania ze ścieżki.
Mała architektura to modułowe meble wykonane z drewna z recyklingu. Jeden moduł to kubik, z którego można stworzyć ławkę dla towarzyszy podróży lub stół, przy którym będzie można komfortowo zjeść posiłek. Materiał jest zaimpregnowany w taki sposób, aby warunki atmosferyczne nie wpływały na jego wygląd.
Biorąc pod uwagę nieskazitelność górskiego otoczenia idea projektu toalety publicznej zakłada lokalizację oświetlenia tylko w miejscach, które tego potrzebują. Aby zapobiec zaśmiecaniu przestrzeni światłem oświetlenie włącza się tylko w reakcji na ruch. Czujka jest zaprogramowana w taki sposób aby wyczuwała kształt człowieka, bez reakcji na pojawiające się zwierzęta. Punkty świetlne znajdują się na ścieżce, w zadaszonej przestrzeni oraz wewnątrz pomieszczeń.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9