Projekt:
#1398 - Śladami Merliniego

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1398

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Nowo projektowany obiekt pawilonu powstał z myślą o stylu sławnego architekta Stanisława Augusta-Dominika Merliniego . Projekt uwzględnia kontekst historyczny, kulturowy, a także przestrzenny miejsca. Swoją bryłą nawiązuje i koresponduje z istniejącymi w Łazienkach Królewskich zabytkami. Statyczna , zrównoważona forma zapewnia płynność estetyczną w stosunku do niewielkiego Ermitażu ( z fr. ermitage – zacisze, samotnia) , który kiedyś był miejscem wytchnienia właścicieli od codzienności. Pawilon podąża za ideą przeszłość dla przyszłości . Zewnętrzna arkadowa osłona skrywa w sobie ascetyczną i wbrew pozorom surową betonową formę. Zaprojektowana w jej południowej części ściana osłonowa odbija ciąg arkad dając odbiorcy świadectwo synergii, połączenia historii i teraźniejszości w jeden organizm. Nowy obiekt nawiązuje do przeszłości jednocześnie nie górując nad nią. W myśl zasady minimalnej niezbędnej ingerencji przed elewacją frontową , na głównej osi pieszej, został zaprojektowany ciąg prostych betonowych ławek i koszy oraz dojście do pawilonu z kostki brukowej .

Subtelnemu wizerunkowi arkad odpowiada równie delikatny projekt łazienek publicznych . Eleganckie , proste i ciepłe wnętrza łazienek, jednocześnie łatwe w utrzymaniu, wykorzystują najlepszej jakości materiały. Dają poczucie komfortu i sterylności przez rozwiązania ergonomiczne oraz estetyczne.

Pawilon wykonany jest w żelbetowej technologii monolitycznej z wykorzystaniem w części południowej lekkich ścian osłonowych z profili aluminiowych. Projekt uwzględnia wykorzystanie odnawialnych źródeł energii przez wprowadzenie systemu instalacji powietrznej pompy ciepła wraz z instalacją paneli fotowoltaicznych. Panele zostaną wyposażone w specjalny sterownik, posiadający funkcję ręcznego manewrowania w zależności od kąta padania promieni słonecznych.
Układ sterujący wyposażony zostanie w program zabezpieczający przed zbyt silnym wiatrem i gdy tylko taki wykryje złoży panele do pozycji bezpiecznej. Jeśli po kilku minutach wiatr ustanie, panele wrócą do poprzedniej pozycji. Pompa ciepła we współpracy z planowanymi konwektorami podłogowymi zapewnią odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu. Cały system instalacji może być sterowany ręcznie za pomocą sterownika lub aplikacji mobilnej w telefonie.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9