Projekt:
#1427 - Projekt koncepcyjny pawilonu o funkcji toalety publicznej

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1427

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Projektowany budynek to obiekt jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony, wykonany w technologii tradycyjnej, ze ścianami murowanymi i monolitycznymi oraz stropami żelbetowymi monolitycznymi, posadowiony na ławach fundamentowych. Dach płaski ze względu na chęć ekologicznego wykorzystania wody deszczowej został wyposażony w centralny odpływ wody połączony z podziemnym zbiornikiem w celu spłukiwania muszli oraz pisuarów.

Pawilon łazienkowy pod względem użytkowym podzielić można na trzy strefy. Strefa wejściowa z podłożem z kostki granitowej i ażurowo-szklanym podcieniem spełnia rolę architektoniczno-artystycznego łącznika z historyczno-kulturowym kontekstem otaczającej przestrzeni. W przestrzeni tej znajduje się punkt handlowo-informacyjny wraz z wydzielonym obszarem pod samoobsługowy punkt informacyjny oraz biletomaty. Elewacja budynku wykończona jest białą gładką strukturą oraz spiekami kamiennymi, korespondując z sąsiednią zabudową pamiętając o założeniach współczesnej doktryny konserwatorskiej.

Strefa komunikacji, pełni ważną rolę w budynku. W centrum przestrzeni znajduje się przeszklone atrium mające za zadanie zapewnić odpowiednie doświetlenie głównych pomieszczeń oraz wyeksponować zaprojektowaną rzeźbę, która jest dominantą tego obszaru. W przypadku chęci powielenia zabudowy w innym miejscu założenia parkowego, przestrzeń ta może być wyróżnikiem poszczególnych obiektów.

Ostatnia i najbardziej zaciszna strefa obiektu to obszar łazienek. Zaprojektowana z uwzględnieniem funkcji pomieszczeń oraz wymogów powszechnej dostępności, zgodnie z zasadami projektowania uniwersalnego oraz z myślą o zapewnieniu jak największego komfortu użytkowania pomieszczenia są obszerne i jasne. Podłogę wykonano z białych płytek ceramicznych, ściany z kamiennego spieku oraz jasnej struktury. Reprezentatywny portfenetr otwiera pomieszczenia na zwieńczający całość założenia kameralny ogród zimowy.

Łazienki Królewskie to miejsce wyjątkowe, posiadające na swym terenie mnogość atrakcji, zarówno tych skonstruowanych ręką ludzką jak i stworzonych przez naturę. Park jest swoistą enklawą, jednym z najcenniejszych w Polsce osiemnastowiecznych klasycystycznych zespołów pałacowo-parkowych, znajdującą się w samym centrum Stolicy. Dlatego głównym założeniem projektu jest chęć wpisania się w historyczny kontekst tego miejsca.

Aby zapewnić wysoki komfort użytkowania obiektu zastosowano system Geberit ERV, rozwiązanie przeciwdziałające ubytkom energii w przewodzie wentylacyjnym przechodząc

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9