Projekt:
#1433 - FOCUS ON

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1433

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

LOKALIZACJA, SYTUACJA
Obiekt zlokalizowano przy strefie wejściowej do Łazienek Warszawskich przy ulicy Myśliwieckiej. Natura ma być integralną częścią tego budynku, dlatego zaprojektowano prostą bryłę, która nie przyćmi wielkości i kunsztu zabytkowych obiektów oraz zieleni.
KONCEPCJA I FORMA
Wyjściowa forma projektowanego budynku toalety publicznej z kioskiem w postaci klasycznego prostopadłościanu zostanie odsunięta od granicy działki o 4 metry oraz usytuowana równolegle do ogrodzenia i sąsiadujących budynków. Główna oś widokowa prowadząca od bramy wejściowej do pierwszego zabytkowego obiektu tworzy ramię pergoli okalającej budynek, nadając mu lekkości. Pergola ma funkcję zadaszenia nad strefą wejściową, biletomatami oraz informatorem. Jej rozwarty kształt tworzy głębie, która zaprasza do parku oraz eksponuje istniejący budynek. Nowo projektowany obiekt nie powinien ingerować w istniejące widoki, a wręcz je uwydatniać, dlatego wejściowa elewacja została cofnięta, aby nie zasłaniać zabytkowej architektury. Wnętrze wykończono drewnem konstrukcyjnym oraz kaflami wielkopowierzchniowymi w kolorze betonu. Wysokiej jakości wyposażenie z firmy Geberit i Koło pomoże w łatwym utrzymaniu czystości. Obiekt zaprojektowano w trosce o dostępność dla wszystkich grup użytkowników, dlatego w każdym pomieszczeniu znajduje się przewijak.
MATERIAŁY I KONSTRUKCJA
W odniesieniu do istniejącej małej architektury, jako główny materiał okładzinowy budynku wybrano blachę na rąbek w kolorze antracytowym. Całość dopełni okalająca zieleń, która będzie się pięła po projektowanej pergoli oszklonej na dachu. W trosce o środowisko obiekt zaprojektowano w konstrukcji technologii CLT z klejonych krzyżowo desek drewnianych, stanowiących konstrukcje i wykończenie wnętrza. Płaski dach o 5º spadku poprowadzi wodę do ukrytej rynny zbierającej deszczówkę do zbiornika, która będzie wykorzystywana jako woda do spłukiwania toalet. Technologia CLT, czyli budowa z drewnianych prefabrykatów spełnia wszystkie warunki ognioszczelności, nośności i przepuszczalności cieplnej, jest również szybka w montażu – gotowe części budynku przyjeżdżają na miejsce budowy, aby je od razu złożyć. Zastosowano energooszczędne oświetlenie LED z czujnikami ruchu w całym obiekcie i na zewnątrz. Budowla zostanie podłączona do miejskiej sieci wodno-kanalizacyjnej, elektrycznej, internetu oraz monitoringu. Ogrzewanie budynku zapewni folia grzewcza w podłodze.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9